Sernik z serków homogenizowanych

Na zakończenie długiego weekendu majowego zachęcamy do przetestowania prostego i jednocześnie przepysznego przepisu na sernik z waniliowych serków homogenizowanych.

sernik-z-serkow-homogenizowanych

Składniki:

Na ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła

Składniki na masę serową:

  • 4 waniliowe serki homogenizowane- małe 150 g
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka
  • 6 białek
  • 10 dag cukru
  • 1 op. Cukru waniliowego
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Wymieszaj razem wszystkie składniki na ciasto i ugnieć je do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Białka ubij na sztywną pianę.
Następnie utrzyj masło z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Ucierając dodawaj powoli (łyżka po łyżce) serki homogenizowane.
Na koniec krem połącz z mąką, cukrem waniliowym i wcześniej ubitą pianą.
Na spód natłuszczonej tortownicy (średnica 26 cm) zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta.
Na starty spód wylej masę serową.
Na całość zetrzyj drugą część ciasta.
Sernik piecz przez 40 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 st.

0 from 6 Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *