Na zakończenie długiego weekendu majowego zachęcamy do przetestowania prostego i jednocześnie przepysznego przepisu na sernik z waniliowych serków homogenizowanych.
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki tortowej
- 3 żółtka
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 25 dag masła
Składniki na masę serową:
- 4 waniliowe serki homogenizowane- małe 150 g
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 3 żółtka
- 6 białek
- 10 dag cukru
- 1 op. Cukru waniliowego
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Wymieszaj razem wszystkie składniki na ciasto i ugnieć je do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Białka ubij na sztywną pianę.
Następnie utrzyj masło z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Ucierając dodawaj powoli (łyżka po łyżce) serki homogenizowane.
Na koniec krem połącz z mąką, cukrem waniliowym i wcześniej ubitą pianą.
Na spód natłuszczonej tortownicy (średnica 26 cm) zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta.
Na starty spód wylej masę serową.
Na całość zetrzyj drugą część ciasta.
Sernik piecz przez 40 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 st.
Robię taki sernik ale z twarogu. Przepis mój rodzinny, nazywa się sernik ambasador. Muszę wypróbować Twój sposób z serkami homo.
Jaka wielkość formy?
Witaj Anno. Bardzo nam miło, że zainteresowałaś się przepisem na sernik. Faktycznie w treści nie umieściliśmy rodzaju i wielkości formy jakiej użyliśmy. Przepis powstał w tortownicy o średnicy 26 cm. Życzymy udanego wypieku.
Witam, czy masło ma byc w całości czy wcześniej rozpuszczone ? Pozdrawiam
Witaj. Masło ma być w całości w temperaturze pokojowej 🙂
Pyszności, uwielbiam takie serniki.