Proste i szybkie przepisy kulinarne

/ 2009 0

Śliwkowy sos barbecue

UDOSTĘPNIJ

Przepis na śliwkowy sos barbecue

Śliwkowy sos barbecue to nasz „must have” każdej imprezy której towarzyszy grill. Śliwkowy sos barbecue jest jednym z najbardziej znanych i lubianych sosów wśród zwolenników dań z rusztu i może być podawany z wieprzowiną, żeberkami wołowymi czy kurczakiem. Ogólnie rzecz biorąc sos doskonale sprawdzi się jako sos śliwkowy do mięsa (każdego).

sos barbecue

Wiele osób traktuje przygotowanie sosu jako coś trudnego i sięga po niego w postaci gotowego produktu podczas wizyty w sklepie. Rzeczywistość jest jednak całkowicie inna. Przygotowanie sosu BBQ w domowym zaciszu nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina chęci, a otrzymany efekt wierzcie lub nie przerasta jakiekolwiek dostępne w sklepach produkty, które są pełne polepszaczy.

W dalszej części artykuły dowiecie się jakich składników potrzebujecie aby przygotować taki śliwkowy sos barbecue. Zapraszamy do lektury i dzielenia się wrażeniami.

sos barbecue

Składniki:

  • 1 duży pomidor- najlepiej malinowy lub 2 średniej wielkości
  • 6 śliwek suszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 do 1 ząbka czosnku ( w zależności od wielkości)
  • 2 łyżeczki drobno startej cebuli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • Sól

Przygotowanie:

Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ze środka usuń gniazda nasienne. Pozostałość miąższu oraz śliwki suszone pokrój na drobniejsze kawałki. W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę startą na drobnej tarce. Smaż na ogniu przez bardzo krótką chwilę (około 1-2 minuty- nie więcej), dodaj pomidory, śliwki, miód, cukier, sos sojowy i pieprz. Gotuj na ogniu przez 15- 20 minut. Na koniec wszystko zmiksuj i dodaj powidła śliwkowe. Połącz i dosmacz do smaku solą.

Blog kulinarny Pani i Pani domu poleca:

Poniżej znajdziecie inne sprawdzone już przez nas przepisy kulinarne, które polecamy na grilla lub jako dodatek do dań. Mamy nadzieję, że znajdziecie na naszym blogu kulinarnym potrawy, które wykorzystacie i pokochacie tak jak my.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany