Snickers

Wielowarstwowy przekładaniec delikatnego ciasta ze słodką masą budyniową, który jest wykończony orzechowo-miodową pierzynką. Pyszne, aczkolwiek słodkie ciasto idealnie komponuje się z poranną kawą 🙂

snickers

snickers-2

Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 2 łyżki mleka ciepłego
  • 1 łyżeczka sody

Na wierzchnią warstwę:

  • 20 dag orzechów włoskich grubo posiekanych
  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu sztucznego

Na krem:

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • Pół szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj pokrojoną na drobne kawałki margarynę, cukier puder, jajka, miód, ciepłe mleko i sodę. Ze wszystkich składników zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na 3 równe części. Dwie z nich rozprowadź palcami w brytfance (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 º C na złoty kolor. Następnie napączuj mocnym naparem z herbaty.

Warstwa wierzchnia:

Wszystkie składniki warstwy wierzchniej włóż do naczynia i  smaż na małym ogniu na złoty kolor. Gorące rozprowadź na 1 z 3 powstałych część ciasta (na tej, która będzie szła na wierzch) również rozprowadzonego w brytfance.

Krem:

Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkową łyżką mąki pszennej. Ostudź go ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki. Masło wraz z cukrem pudrem utrzyj na jednolita masę, a następnie połącz z zimnym budyniem. Tak powstałą masę podziel na dwie części i przekładaj z plackami.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *