Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sok z pigwowca japońskiego

UDOSTĘPNIJ
/ 5007 2

 Owoc pigwowieca japoński- bogactwo witaminy C, idealnie nadaje się jako zamiennik cytryny. Aromatyczny, o cierpkim smaku, najczęściej wykorzystywany do tworzenia nalewek. Przez nas uwielbiany ze pyszny sok , który w połączeniu z herbatą umila jesienne wieczory.

 

Składniki:

  • cukier (wedle uznania, my dodajemy ok. 4-5 łyżek)
  • 3-4 sztuki pigwowca

Przygotowanie:

Po zerwaniu dojrzałych- żółtych- owoców usuń gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w drobne kawałeczki i zasyp cukrem. Po kilku godzinach pojawi się sok, gotowy do spożycia.

2 komentarze

  • nowogrodzka napisał(a):

    czy po przygotowaniu soku z pigwy trzeba pasteryzować?

    • Pan i Pani domu napisał(a):

      Witaj. My zawsze przygotowujemy i spożywamy kiedy jest świeży. Natomiast jeżeli planujesz korzystać z soku w dalszej przyszłości polecamy pasteryzację gotowego soku co zapobiegnie jego zepsuciu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany