Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sok z pigwy

UDOSTĘPNIJ
/ 3732 2

Pigwa- bogactwo witaminy C, idealnie nadaje się jako zamiennik cytryny. Aromatyczna, o cierpkim smaku, najczęściej wykorzystywana do tworzenia nalewek. Przez nas uwielbiana ze pyszny sok z pigwy, który w połączeniu z herbatą umila jesienne wieczory.

sok z pigwy

Składniki:

  • cukier (wedle uznania, my dodajemy ok. 4-5 łyżek)
  • 3-4 sztuki pigwy

Przygotowanie:

Po zerwaniu dojrzałych- żółtych- owoców usuń gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w drobne kawałeczki i zasyp cukrem. Po kilku godzinach pojawi się sok, gotowy do spożycia.

2 komentarze

  • nowogrodzka napisał(a):

    czy po przygotowaniu soku z pigwy trzeba pasteryzować?

    • Pan i Pani domu napisał(a):

      Witaj. My zawsze przygotowujemy i spożywamy kiedy jest świeży. Natomiast jeżeli planujesz korzystać z soku w dalszej przyszłości polecamy pasteryzację gotowego soku co zapobiegnie jego zepsuciu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany