Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sos kurkowy

UDOSTĘPNIJ
/ 1340 5

To już chyba ostatni przepis na przysmaki z grzybów w tym sezonie. Jeżeli coś kończyć to najlepiej robić to w wielkim stylu. Dlatego też prezentujemy rewelacyjny przepis na sos z kurek, który idealnie komponuje się z duszonym łososiem, a także z mięsem i ziemniakami.

Polecamy!

sos-kurkowy-1

sos-kurkowy-2

Składniki:

  •  Kurki- 250-300 g
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki śmietany
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i duś na oliwie około 10 min. systematycznie mieszając. Po tym czasie dodaj wcześniej wypłukane kurki. Duś do momentu miękkości grzybów (czas uzależniony jest od ich wielkości-mniejsze duś w całości, większe przekrój na pół, bądź na ćwiartki). Dodaj wino i ciągle trzymaj na ogniu aż do momentu odparowania wina.

Dodaj śmietanę i duś do momentu kiedy sos zgęstnieje. Całość dopraw solą.

Smacznego!

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany