Proste i szybkie przepisy kulinarne

Sos kurkowy

UDOSTĘPNIJ
/ 2015 5

To już chyba ostatni przepis na przysmaki z grzybów w tym sezonie. Jeżeli coś kończyć to najlepiej robić to w wielkim stylu. Dlatego też prezentujemy rewelacyjny przepis na sos z kurek, który idealnie komponuje się z duszonym łososiem, a także z mięsem i ziemniakami.

Polecamy!

 

 

Składniki:

  •  300 g świeżych kurek
  • 1  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kurki zanurz w chłodnej wodzie i dokładnie wypłukaj. W razie potrzeby delikatnie oczyść i osusz.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij  wraz z czosnkiem przeciśnietym przez praskę na roztopionym maśle i oliwie z oliwek, systematycznie mieszając. Po tym czasie dodaj wcześniej wypłukane kurki. Duś do momentu miękkości grzybów (czas uzależniony jest od ich wielkości-mniejsze duś w całości, większe przekrój na pół, bądź na ćwiartki). Dodaj wino i ciągle trzymaj na ogniu, do momentu odparowania wina.

Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i duś do momentu kiedy sos zgęstnieje. Całość dopraw solą.

Smacznego!

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany