Sos kurkowy
To już chyba ostatni przepis na przysmaki z grzybów w tym sezonie. Jeżeli coś kończyć to najlepiej robić to w wielkim stylu. Dlatego też prezentujemy rewelacyjny przepis na sos z kurek, który idealnie komponuje się z duszonym łososiem, a także z mięsem i ziemniakami.
Polecamy!
Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietany 30 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kurki zanurz w chłodnej wodzie i dokładnie wypłukaj. W razie potrzeby delikatnie oczyść i osusz.
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij wraz z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) na roztopionym maśle i oliwie z oliwek, systematycznie mieszając. Po tym czasie dodaj wcześniej oczyszczone kurki. Duś do momentu miękkości grzybów (czas uzależniony jest od ich wielkości-mniejsze duś w całości, większe przekrój na pół, bądź na ćwiartki). Tak przygotowane grzyby podlej winem i trzymaj na ogniu do momentu jego odparowania.
Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i duś do momentu, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw solą.
Smacznego!
- AnetKa
A kiedy dodajesz czosneczek, bo w składnikach jest???
- Pan i Pani domu
Aneto, faktycznie zapomnieliśmy wspomnieć o czosnku. Przeciskasz przez praskę i podsmażasz razem z cebulą. Pozdrawiam
Wy tu tak kusicie, a ja już od 2 tygodni kurek w sklepie nie widziałam… A taki sosik to bym chętnie jeszcze skonsumowała 🙂