Spaghetti z owocami morza

Wracamy po przerwie 馃檪 Z przepisem na danie 艣r贸dziemnomorskie. Makaron spaghetti, a w nim kr贸luj膮ce krewetki, ma艂偶e i pier艣cienie z kalmar贸w. Bardzo szybkie w przygotowaniu spaghetti z owocami morza dla mocno zapracowanych, bardzo smaczne.

spaghetti-z-owocami-morza

Sk艂adniki:

  • 2 du偶e cebule
  • 2 du偶e czosnki
  • 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • ok. 200- 220 g mro偶onego lub 艣wie偶ego mi臋sa z ma艂偶
  • ok. 180- 200 g mro偶onych lub 艣wie偶ych krewetek koktajlowych
  • ok. 220 g mro偶onych lub 艣wie偶ych聽 pier艣cieni z kalmar贸w
  • ok. 300 g makaronu typu spaghetti nr. 3
  • s贸l morska drobnoziarnista
  • przyprawa do ryb i owoc贸w morza
  • li艣膰 laurowy- 1 szt.

Przygotowanie:

Cebul臋 obierz i posiekaj na drobn膮 kostk臋. Nast臋pnie zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek sma偶膮c oko艂o 7 minut .

Po聽 tym czasie dodaj przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i du艣 jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj owoce morza i ca艂o艣膰 pozostaw na ogniu do odparowania znacznej ilo艣ci wody (w przypadku 艣wie偶ych owoc贸w podlej wod膮 – oko艂o po艂owa szklanki) tak aby powsta艂 delikatny sos.

Makaron spaghetti ugotuj wed艂ug instrukcji na opakowaniu dodaj膮c do gotuj膮cej si臋 wody listek laurowy.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *