Proste i szybkie przepisy kulinarne

Spaghetti z owocami morza

UDOST臉PNIJ
/ 1271 0

Wracamy po przerwie 馃檪 Z przepisem na danie 艣r贸dziemnomorskie. Makaron spaghetti, a w nim kr贸luj膮ce krewetki, ma艂偶e i pier艣cienie z kalmar贸w. Bardzo szybkie w przygotowaniu spaghetti z owocami morza dla mocno zapracowanych, bardzo smaczne.

spaghetti-z-owocami-morza

Sk艂adniki:

  • 2 du偶e cebule
  • 2 du偶e czosnki
  • 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • ok. 200- 220 g mro偶onego lub 艣wie偶ego mi臋sa z ma艂偶
  • ok. 180- 200 g mro偶onych lub 艣wie偶ych krewetek koktajlowych
  • ok. 220 g mro偶onych lub 艣wie偶ych聽 pier艣cieni z kalmar贸w
  • ok. 300 g makaronu typu spaghetti nr. 3
  • s贸l morska drobnoziarnista
  • przyprawa do ryb i owoc贸w morza
  • li艣膰 laurowy- 1 szt.

Przygotowanie:

Cebul臋 obierz i posiekaj na drobn膮 kostk臋. Nast臋pnie zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek sma偶膮c oko艂o 7 minut .

Po聽 tym czasie dodaj przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek i du艣 jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodaj owoce morza i ca艂o艣膰 pozostaw na ogniu do odparowania znacznej ilo艣ci wody (w przypadku 艣wie偶ych owoc贸w podlej wod膮 – oko艂o po艂owa szklanki) tak aby powsta艂 delikatny sos.

Makaron spaghetti ugotuj wed艂ug instrukcji na opakowaniu dodaj膮c do gotuj膮cej si臋 wody listek laurowy.

Zostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany