Spaghetti zapiekane z dorszem

Przepis dla tych wszystkich, którzy szukają nowych smaków. Ryba w połączeniu z makaronem jest bardzo delikatna, subtelna w smaku i mało wyczuwalna. Śmiało mogę polecić tym którzy nie są zwolennikami potraw, w których ryba góruje nad innymi dodatkami.

spaghetti_zapiekane_z_dorszem_2

spaghetti_zapiekane_z_dorszem_1

Składniki:

  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 50 dag filetów z dorsza
  • Sok z cytryny
  • 1 brokuł
  •  2 średnie pomidory
  • 30 dag żółtego sera typu Gouda
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety z dorsza opłucz, odsącz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 1 godzinę.

Makaron ugotuj na półtwardo, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.

Brokuła wymocz i włóż do gotującej się wody na 5 minut po czym odsącz. Pomidory pokrój w kostkę, filety z dorsza przypraw i pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połowę z niego połącz z mlekiem i 2 jajkami. Sos wymieszaj z makaronem. Ułóż na spodzie brytfanki. Na tym ułóż brokuła, pomidory, paseczki ryby i całość zalej 2 roztrzepanymi jajkami połączonymi z pozostałym serem. Całość dopraw solą i pieprzem.

Tak ułożoną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 º C  i piecz przez 30- 40 minut.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *