Spaghetti zapiekane z dorszem
Przepis dla tych wszystkich, którzy szukają nowych smaków. Ryba w połączeniu z makaronem jest bardzo delikatna, subtelna w smaku i mało wyczuwalna. Śmiało mogę polecić tym którzy nie są zwolennikami potraw, w których ryba góruje nad innymi dodatkami.
Składniki:
- 30 dag makaronu spaghetti
- 50 dag filetów z dorsza
- Sok z cytryny
- 1 brokuł
- 2 średnie pomidory
- 30 dag żółtego sera typu Gouda
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z dorsza opłucz, odsącz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 1 godzinę.
Makaron ugotuj na półtwardo, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Brokuła wymocz i włóż do gotującej się wody na 5 minut po czym odsącz. Pomidory pokrój w kostkę, filety z dorsza przypraw i pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połowę z niego połącz z mlekiem i 2 jajkami. Sos wymieszaj z makaronem. Ułóż na spodzie brytfanki. Na tym ułóż brokuła, pomidory, paseczki ryby i całość zalej 2 roztrzepanymi jajkami połączonymi z pozostałym serem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Tak ułożoną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 º C i piecz przez 30- 40 minut.
Wygląda przepięknie. Musi być cudowne w smaku: )