Syrop z kwiatów czarnego bzu

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Z tego wpisu dowiesz się:

  • Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?
  • Poznasz korzyści z picia syropu z czarnego bzu.
  • Dowiesz się jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu
  • Dowiesz się dlaczego kwiaty należy poddać obróbce termicznej

Czerwiec jest miesiącem obfitości, na grządkach pojawiają się już pierwsze warzywa. Drzewa i krzewy zaczynają dzielić się z nami swoimi dobrami, nie tylko estetycznymi, ale również zdrowotnymi. Kwitnący czarny bez jest jednym z nich. Piękne kwiaty czarnego bzu cudownie pachną i są skarbnicą prozdrowotnych właściwości. Przygotowany z kwiatów syrop posiada wyjątkowy, niepowtarzalny smak.

Czarny bez jest krzewem, który może osiągnąć nawet 10 m wysokości. Posiada długie, ciemnozielone liście złożone z pięciu listków. Drobne, jasne kwiaty tworzą całe baldachimy o intensywnym, dla niektórych wręcz duszącym zapachu.

Czarny bez najczęściej zakwita na przełomie maja i czerwca. Rośnie w wielu miejscach ( w parkach, przy drogach), ale decydując się na sok z jego kwiatów warto wybierać miejsca oddalone od drogi i ruchliwych tras. Mamy wtedy pewność, że nasz syrop będzie zdrowy i ekologiczny. Kwiaty należy zbierać kiedy są w pełni rozwinięte (całe kwiatostany muszą być otwarte) zwracając uwagę czy nie są pokryte mszycami. Najlepiej robić to w suchy, słoneczny dzień. Po deszczu niestety stracimy część pyłku, który jest kluczowy i najważniejszy. Po zebraniu kwiatów dobrze jest ułożyć je w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu na około godzinę. Przez ten czas powinnismy pozbyć się wszelkich mieszkańców kwiatów. 

Podanie i właściwości syropu z kwiatów z czarnego bzu

Należy pamiętać, że kwiaty czarnego bzu są jadalne, ale ze względu na zawartość w nich szkodliwych związków m.in. sambunigryna należy je najpierw poddać obróbce termicznej. Związki te zostają zneutralizowane również podczas suszenia kwiatów. 

U nas w domu latem pijemy go w formie lemoniady, którą uzyskujemy w połączeniu z zimną wodą, kawałkami cytryny i kostkami lodu. Natomiast zimą dodajemy 1-2 łyżeczki do herbaty, dzięki czemu wzmacniamy organizm i działamy przeciwwirusowo.

Prócz działania wirusobójczego, syrop z kwiatów czarnego bzu działa wykrztuśnie, rozrzedza katar, chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych. Wzmacnia układ odpornościowy oraz naczynia włosowate. Bardzo fajnie łagodzi stany zapalne skóry, jak również przyspiesza przemianę materii z kolei jego lecznicze właściwości wynikają z obecności w nim cennych składników i substancji. W swoim składzie posiada witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B4, B6), witaminę C dlatego polecany jest przy przeziębieniach oraz przy poprawie metabolizmu.

Dodatkowo bogaty jest w witaminę A oraz cenne minerały t.j. wapń, magnez, sód, potas i fosfor. W niewielkich ilościach znaleźć można w nim żelazo, miedź, cynk, garbniki oraz pektyny, a zawarta w nim cholina ( wit. B4) korzystnie wpływa na pracę wątroby oraz na poprawę długotrwałej pamięci. 

sok z bzu

sok z kwiatów czarnego bzu

Składniki na sok z czarnego bzu:

  • ok. 25 baldachimów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu.
  • sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
  • 1 litr wrzącej wody
  • 0,5 kg cukru- do wyboru- trzcinowy lub biały (rodzaj cukru wpłynie na kolor syropu)

    Uwaga! W standardowych przepisach daje się 1 kg cukru na 1 litr wody natomiast dla nas przy tych proporcjach sok jest zdecydowanie za słodki.

Jak przygotować sok z bzu?

Kwiaty oddziel za pomocą nożyczek od zielonych, grubszych łodyżek, tak aby syrop nie miał gorzkiego posmaku, a następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodniejsze miejsce na 12-24 h. Ja po wystudzeniu wkładam całość do lodówki. Po tym czasie za pomocą sitka lub gazy przecedź, dodaj cukier i sok z cytryn i podgrzej do momentu wrzenia. Nie gotuj syropu. Gorący syrop przelej do wyparzonych słoików (pokrywki wygotuj, a mokre słoiki włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na kilka minut). Tak wyparzone słoiki wyciągnij z piekarnika i wlej do nich gorący syrop. Zakręć dobrze suchymi zakrętkami i odłóż do góry dnem. Ostudzony odwróć.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *