Proste i szybkie przepisy kulinarne

Szaralotka wspaniała

UDOSTĘPNIJ
/ 897 0

Pozwólcie zapowiedzieć szarlotkę wspaniałą. Pyszna, na cienkim i delikatnym spodzie z dużą ilością jabłek z rozpływającą się pianką na jej wierzchu. Smakuje równie dobrze jak brzmi a sposób jej przygotowania nie jest trudny. Spróbujcie i piszcie jak wyszła 🙂

szarlotka_wspaniala

szarlotka_wspaniala_2

Składniki:

Na ciasto:

  • 40 dkg maki
  • 20 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny (wyszorowana i sparzona)

Do nałożenia na ciasto:

  • 70 dkg jabłek (uduszonych z 10 dkg cukru i rozerwana laska wanilii)

Do posypania:

  • 5 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • dwie łyżki bułki tartej

Na wierzch szarlotki:

  • 4 białka
  • 25 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dkg posiekanych drobno orzechów.

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto posiekaj, a następnie zagnieć nie wyrabiając zbyt długo. Schłodź je w lodówce około 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłóż blachę do pieczenia, a pozostałe 1/4 włóż do zamrażalki (przyda się na końcu do posypania). Przygotowaną blachę z ciastem podpiecz w nagrzanym do ok. 180 º C piekarniku przez 40 minut.

Podpieczone ciasto posyp zmieszanymi z połową bułki tartej zmielonymi orzechami. Następnie nałóż jabłka, posyp pozostałą ilością orzechów oraz bułką tartą i dopiecz.

W wolnej chwili ubij 4 białka na bardzo sztywna piane dodając stopniowo cukier. Podczas czynności nie przerywaj ubijania. Na sam koniec dosyp orzechy.

Gdy ciasto będzie już rumiane nałóż pianę (nie wygładzaj) i zasyp je startym na grubych oczkach ciastem z zamrażalnika. Wstaw kompletne ciasto ponownie do piekarnika i podpiecz. Następnie susz pianę jeszcze przez 1h przy lekko otwartym piekarniku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany