Proste i szybkie przepisy kulinarne

Szarlotka Babci Marysi

UDOSTĘPNIJ
/ 866 1

W życiu jedliśmy niezliczoną ilość szarlotek jednak ta, którą prezentujemy to istna królowa pośród nich. Przepis jest naszym rodzinnym skarbem kulinarnym, który towarzyszy nam już od bardzo dawna. Prezentujemy go dzięki uprzejmości babci Marysi, która zechciała podzielić się z nami tą pilnie strzeżoną recepturą 🙂

szarlotka-babci-marysi

Składniki:

Ciasto

  • 550 g mąki (ok. 4 szklanki)
  • 140 g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 30 g proszku do pieczenia (1 kopiata łyżka)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka smalcu

Warstwa jabłek

  • 600 g obranych, startych na grubej tarce jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon

Przygotowanie:

Mąkę i cukier przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj do nich żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukry waniliowe, śmietanę i smalec. Całość wyrób na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 2 części.

Jedną z części rozwałkuj i wyłóż na wcześniej wysmarowąj masłem blachę, tworząc tym samym dolną warstwę ciasta. Na jej wierzch wyłóż jabłka. Posyp je 2 łyżkami cukru i cynamonem. Całość przykryj pozostałym, rozwałkowanym ciastem.

Tak przygotowaną szarlotkę włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 160 st. Piecz od 40min – do 1h 30 min. Długość pieczenia zależy od tego na jakiej blasze pieczesz. Im mniejsza i ciasto wyższe tym dłużej piecz.

Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany