Szarlotka babci Marysi

W życiu jedliśmy niezliczoną ilość szarlotek jednak ta, którą prezentujemy to istna królowa pośród nich. Przepis jest naszym rodzinnym skarbem kulinarnym, który towarzyszy nam już od bardzo dawna. Prezentujemy go dzięki uprzejmości babci Marysi, która zechciała podzielić się z nami tą pilnie strzeżoną recepturą 🙂

szarlotka babci marysi

Składniki:

Ciasto

  • 550 g mąki (ok. 4 szklanki)
  • 140 g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 30 g proszku do pieczenia (1 kopiata łyżka)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka smalcu

Warstwa jabłek

  • 600 g obranych, startych na grubej tarce jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon

Przygotowanie:

Mąkę i cukier przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj do nich żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukry waniliowe, śmietanę i smalec. Całość wyrób na gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 2 części.

Jedną z części rozwałkuj i wyłóż na wcześniej wysmarowąj masłem blachę, tworząc tym samym dolną warstwę ciasta. Na jej wierzch wyłóż jabłka. Posyp je 2 łyżkami cukru i cynamonem. Całość przykryj pozostałym, rozwałkowanym ciastem.

Tak przygotowaną szarlotkę włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 160 st. Piecz od 40min – do 1h 30 min. Długość pieczenia zależy od tego na jakiej blasze pieczesz. Im mniejsza i ciasto wyższe tym dłużej piecz.

Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

0 from 4 Reviews

4 Komentarzy

  • gin

    Nie ma to jak babcine ciasta, szczególnie te pachnące jabłkami… 🙂

  • emilka

    Co w zamian smalcu mogę dac??? Prxymierzam sie do tej szarlotki a do sklepu daleko..

    • Pan i Pani domu

      Smalec jest w tym przypadku składnikiem który nadaje cały smak tej szarlotce. Jest to przepis wypracowany przez babcię i sprawdzony w naszej rodzinie dlatego w tym przypadku nie polecamy zamienników.

  • Voytek

    Rewelacyjna szarlotka właśnie robię ja enty raz. Pozdrawiam – koszatniczki też

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *