Szparagi w oliwie

Sezon na szparagi w pełni. Na rynku dostępne są zielone, białe i rzadziej fioletowe. Można z nich przygotować wiele dan w tym zupy, kremy, zapiekanki i tarty. Najczęściej szparagi je się na świeżo, gdy są powszechnie dostępne. Ja postanowiłam w tym roku przygotować szparagi w oliwie i zachować smak wiosny w słoiku, wzbogacając w ten sposób swoją domową spiżarnie. Będą jak znalazł na zimę jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako zwykła przekąska.

szparagi_w_oliwie_1 szparagi_w_oliwie_2

Składniki:

Z podanych składników wyszły 3 średniej wielkości słoiki.

Marynata

  • 0,5 l wody
  • 0,5 l octu winnego
  • Pół łyżeczki soli
  • 26 sztuk szparag zielonych

Dodatkowo:

  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek -3 szt. (1 szt. na słoik)
  • Tymianek – świeży
  • Rozmaryn – świeży

szparagi_w_oliwie_4

Przygotowanie:

Szparagi opłucz i odetnij od nich zdrewniałe końcówki. Podane składniki na marynatę zagotuj i włóż do niej połowę z przygotowanych szparag. Gotuj je 5-7 minut po czym wyciągaj na ściereczkę bądź papierowe ręczniki. To samo powtórz z drugą częścią warzyw. Wszystkie pozostaw do osuszenia na parę godzin lub na całą noc.

Po tym czasie wkładaj szparagi do słoiczków wraz z ząbkiem czosnku, gałązką rozmarynu i tymianku. Niektóre szparagi świetnie się uginały i łatwo je było ułożyć. Sztywne, bardziej grube szparagi wkładaj do długich słoików bądź przekrój je na pół. Zalej oliwą z oliwek tak by warzywa znajdowały się pod płynem. Pamietaj aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza między warzywami.

Słoiki zakręć i odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni.

szparagi_w_oliwie_3

Inspiracja/ źródło przepisu: http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/asparagi-sott-olio-czyli-marynowane.html

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *