Pierożki Chinkali
Przepis na chinkali, gruzińskie pierogi Chinkali to przepyszne pierożki z mięsem prosto ze słonecznej Gruzji stąd też często określane są jako pierogi gruzińskie. Tradycyjne …
Mini Pavlova
Przepis na mini Pavlova z mascarpone W tym artykule:Poznasz przepis na bezę pavlova.Dowiesz się jak suszyć bezę?Poznasz przepis na krem mascarpone ze śmietaną.Dowiesz się …
Chleb pszenny
Przepis na domowy chleb na drożdżach Z tego przepisu dowiesz się: Jak przygotować ciasto na chleb pszenny na drożdżach?Jak upiec domowy chleb?Nauczysz się jak …
Naleśniki czekoladowe
Przepis na naleśniki czekoladowe Naleśniki lubią niemal wszyscy. Można je podać na wiele sposobów jak i spożywać o różnych porach dnia. Doskonale sprawdzą się …
Kruche ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z czekoladą. Słodkie, kruche i pyszne. Wręcz rozpływają się w ustach.
Kasza gryczana – co warto o niej wiedzieć?
Kasza gryczana to niewątpliwie jedna z najbardziej lubianych i popularnych kasz. Często stanowi dodatek do drugiego dania lub jest jej głównym składnikiem jak np. …
Spaghetti z owocami morza
Wracamy po przerwie 🙂 Z przepisem na danie śródziemnomorskie. Makaron spaghetti, a w nim królujące krewetki, małże i pierścienie z kalmarów. Bardzo szybkie w …
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Wszyscy się chyba ze mną zgodzą, że o tej prze roku świeże pomidory smakują najlepiej. W związku z tym chcielibyśmy się podzielić przepisem na …
Coste
Coste to inaczej burak liściasty (boćwina), który występuje w basenie Morza Śródziemnego. Do naszego ogrodu przybyła prosto z Włoch i okazuje się, że nasz …
Racuchy z malinami
Mimo iż Pan Domu niezbyt przepada za malinami ja chętnie wykorzystuję je do różnych kulinarnych eksperymentów. Maliny można zastąpić innymi owocami np. jagodami co …
Pierogi z czereśniami
Nasze ulubione, rozpływające się w ustach za sprawą miękkiego ciasta i wyjątkowego owocu w środku. Mowa oczywiście o pierogach z czereśniami z niewielką ilością …
Mini bananowce
Zachęcamy do wypróbowania niepowtarzalnych w smaku mini bananowców. Można je przygotować w malutkich, żaroodpornych kokilkach bądź w mini foremkach. Babeczki bananowe z poniższego przepisu są bardzo sycące dzięki czemu …
Mini pączki z waniliowego serka homogenizowanego
Bardzo smaczne, szybkie i łatwe do wykonania mini pączki na bazie homogenizowanego serka waniliowego zaczerpnęłam z bloga „Wypiecz Wymaluj”. W swoim składzie nie zawierają …
Rafaello
Zbliżają się Walentynki, a wraz z nimi problem czym obdarować ukochaną osobę? Od lat wiadomo, że najlepiej trafia się do drugiej połówki poprzez jej …
Domowe bezy
Bezy to słodki wypiek na który składa się białko i cukier. Kluczowym elementem przy tworzeniu tej wyjątkowej słodkości jest staranne oddzielenie żółtka od białek …
Barszcz ukraiński
Przepis na barszcz ukraiński. Na naszym blogu znajdziesz recepturę na tradycyjny barszcz ukraiński z czosnkiem.
Przecier pomidorowy
Sezon na robienie zimowych zapasów w pełni. Jako pierwszy na blogu prezentujemy sposób na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek …
Pstrąg pieczony w ziołach
Pstrąg pieczony w ziołach jest doskonałą propozycją na rybę z piekarnika. Szybki, prosty i smaczny zawsze znajdzie swoich zwolenników.