Tagliatelle z tuńczykiem
Dla wszystkich zapracowanych propozycja prostego i pysznego tagliatelle z tuńczykiem na czas przedświątecznego szaleństwa.
Składniki:
- 1 szt. cebuli średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 20 czarnych oliwek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( ok. 120 g tuńczyka)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 g śmietany 30 %
- Opcjonalnie do posypania Parmezan
- Opakowanie makaronu Tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu ( tak aby był al-dente). Ja dodatkowo dodaję do wody liścia laurowego, który podnosi smak makaronu.
Na oliwie z oliwek podsmaż przez kilka minut cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone w cienkie paseczki czarne oliwki oraz tuńczyka wraz z sosem. Duś do momentu odparowania wody i na sam koniec dodaj śmietanę.
Wszystko połącz z makaronem, a całość posyp parmezanem.
No Reviews
Dodaj komentarz