Proste i szybkie przepisy kulinarne

Tarta jabłkowo – orzechowa

UDOSTĘPNIJ
/ 1148 1

Pan domu zabrał się za pieczenie!
Bałam się co z tego wyjdzie ale okazało się bardzo smaczne jak na pierwszy „placek”.

Tarta jabłkowo-orzechowa jest pozycją prostą i szybką w przygotowaniu dlatego polecam go nie tylko Paniom ale i wszystkim Panom.

tarta-jablkowa

Składniki:

  • 300 g jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 160-170 g margaryny
  • 130 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

tarta-jablkowo-orzechowa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 170°C z wykorzystaniem termoobiegu.

Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.

Jabłka pokrój w plasterki i wyłóż nimi foremkę. Przygotowane jabłka posyp łyżeczką cukru oraz cynamonem. Odstaw na ok. 5-15 minut.

W osobnym naczyniu wymieszaj 130 g cukru z uprzednio roztopioną margaryną. Dodaj pozostałe składniki: orzechy, mąkę, jajko oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto posiada rzadką formę, którą należy wyłożyć na jabłka.

Piecz w nagrzanym piekarniku na 170°C przez ok 20 minut. Po tym czasie zmniejsz na ok 150-160°C i piecz przez ok 20-30 minut.

Inspiracja/źródło przepisu: http://allrecipes.pl/przepis/848/szwedzka-tarta-jab-kowa.aspx

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany