Tarta kremowo bananowa

Połączenie delikatnie słonawego spodu z rozpływającymi się w ustach bananami, a wszystko pod przykryciem kremu oraz dodatku bitej śmietany to smak, którego nie jesteśmy w stanie opisać słowami. Przepis jest naszym pierwszym ciastem, w którym znalazł się banan. Tym bardziej cieszymy się z efektu 🙂

tarta_kremowo_bananowa

Składniki:

Ciasto:

  • 200g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • 250 g mąki

Krem:

  • 4 żółtka
  • 85g drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 banany
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

Bita śmietana:

  • 350 ml śmietany kremówki lub śmietany (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:
W małym naczyniu wymieszaj cukier z zimnym mlekiem (do rozpuszczenia cukru).

Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło, sól i żółtko i wszystko ugnieć do połączenia składników. Następnie dolewaj powolutku mleko z cukrem starając się zagnieść ciasto. Podsypuj mąką aby ciasto nie kleiło się do rąk i stolnicy. Kiedy ciasto uzyska gładką konsystencję zrób z niego kulkę i włóż na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do rozgrzanego do 200 °C piekarnika. Piecz ok. 25-30 min. Ciasto najlepiej obciążyć na pierwsze 15 minut, aby nie dopuścić do nadmiernego wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

 

Krem:
Żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą, cukier waniliowy i sól wymieszaj ze sobą. Wsyp powstałą mieszankę do rondelka z mlekiem. Podgrzej całość na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając, aż do uzyskania kremu. Wyłącz palnik i mieszaj jeszcze ok. 2 minuty. Otrzymany krem przecedź przez drobne sitko do miski i pozostaw do ostygnięcia.

Banany pokrój na cienkie plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny.

Banany rozprowadź na wcześniej przygotowanym cieście. Następnie na wierzch (na bananach) rozprowadź krem. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę. Kiedy będzie gotowa przesiej do niej cukier puder i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Gotową śmietanę rozprowadź na wierzchu ciasta.

Smacznego!

 

Inspiracja/źródło przepisu: książka „Pastries & Baking”

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *