Proste i szybkie przepisy kulinarne

Tarta z gruszkami

UDOSTĘPNIJ
/ 880 0

Prosta w przygotowaniu tarta z gruszkami!

Kochamy tarty. Powodów jest wiele. Tarty doskonale smakują z niemal wszystkimi owocami oraz masami budyniowo-kremowymi. Są szybkie w przygotowaniu jak i pięknie wyglądają na stole. Niejednokrotnie już publikowaliśmy sprawdzone przepisy na tarty z owocami np.  tartę z malinami czy tartę kremowo-bananową. W naszym domu, tarty traktujemy jako „słodkie pogotowie”, czyli tworzymy je często tuż przed przybyciem gości bądź w momencie kiedy nasz czas na pieczenie jest ograniczony, a coś słodkiego za nami chodzi. 

Szybka tarta z gruszkami i budyniem, bo o niej dzisiaj piszemy jest umiarkowanie słodka i dzięki dodatkowi budyniu, bardzo kremowa. Nie sądziliśmy, że ta tarta gruszkowa z budyniem wyjdzie aż tak dobra.

tarta z gruszkami

Składniki na tartę z gruszkami:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce:

  • 3 duże gruszki

Krem:

  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
tarta gruszkowa

Przygotowanie:

Ciasto:

Pokrojone masło połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć na jednolite ciasto. Gdy masz problem z ugnieceniem ciasta dodaj do niego 1 łyżkę zimnej wody. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut. 

Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na plasterki. 

Krem:

Wszystkie składniki kremu wymieszaj razem na jednolitą masę. 

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o średnicy 23 cm). 

Schłodzone ciasto rozwałkuj, następnie wyłóż na przygotowaną formę i delikatnie rozprowadź palcami. Brzegi ciasta możesz ozdobić dodatkowo widelcem tworząc tym samym piękne wykończenie w postaci falbanki. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, następnie wyłóż gruszkami i na koniec zalej kremem. 

Tak przygotowaną tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut. Tarta będzie gotowa kiedy sprawdzając przy okazji patyczka krem będzie pozostawał delikatny ślad wilgotności. Gotową tartę gruszkową wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 

tarta z gruszkami i budyniem

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym świetnie smakuje przygotowana na świeżo, natomiast schłodzona w lodówce również jest smaczna, przy czym w tej formie jej krem w naszym odczuciu jest zbyt skondensowany. Osobiście polecamy odczekać 5-10 minut po wyciągnięciu z lodówki aby tarta nie była bardzo zimna, dzięki temu krem będzie bardziej kremowy.

Przepis przygotowaliśmy bazując na recepturze udostępnionej przez Cukrowa Wróżka. Pozdrawiamy i dziękujemy! 

Inne przepisy kulinarne warte Twojej uwagi:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany