Tarta z malinami
Uwielbiamy tarty ponieważ są szybkie w przygotowaniu i zawsze świetnie wyglądają. Korzystając z ostatnich malin w tym sezonie przygotowaliśmy pyszną propozycję tarty z malinami. Jaka wyszła? Oceńcie sami testując poniższy przepis.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę i cukier puder przesiej przez sito do miseczki. Dodaj pokrojone na mniejsze części, miękkie masło. Na koniec wbij jajko i całość wyrób na gładko. Z ciasta uformuj kulkę i włóż do lodówki na 15 minut.
Po określonym czasie wyjmij je z lodówki, rozwałkuj i wyłóż formę. Z wierzchu nakłuj widelcem. Tak przygotowane włóż do wcześniej rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 17-20 minut. Kiedy będzie gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.
Krem:
Do mascarpone wsyp cukier waniliowy i puder (puder możesz przesiać przez sitko).
Śmietankę ubij na sztywno. Przed ubiciem włóż ją na dłuższą chwilę do zamrażalki.
Ubitą śmietankę dodawaj partiami do serka mascarpone delikatnie mieszając. Kiedy uzyskasz kremową konsystencję to znaczy, że już jest gotowe.
Masę wyłóż na ostudzone ciasto i rozprowadź. Na wierzchu ułóż maliny.
Gotową tartę odstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂