Tort chałwowo-bezowy
Doskonały przepis na tort chałwowo-bezowy.
Z tego przepisu dowiesz się:
Jak przygotować masę czekoladową na tort?
W jakiej temperaturze piec biszkopt?
Jak przygotować masę chałwową na tort?
Przepyszny tort! Dzięki połączeniu kakaowo-orzechowego biszkopta przeplatanego dwoma masami czekoladową i chałwową oraz bezami jest jednym z najsłodszych przysmaków na naszym blogu. Swoją kremową konsystencją potrafi przekonać do siebie wiele osób, stając się obowiązkową pozycją pośród domowych przepisów.
Składniki na tort chałwowo-bezowy:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 35 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej tortowej
- 10 dag orzechów włoskich- 5 dag mielonych, 5 dag siekanych
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do nasączenia 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niecałej szklance wody
Masa czekoladowa:
- 2 jajka
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżka kakao
- Gorzka czekolada
- Kostka masła
Masa chałwowa:
- 30 dag chałwy
- 4 żółtka
- ¾ szklanki mleka
- 1 szt. cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
Dodatkowo:
- 2 opakowania małych bez ( ok. 30 dag)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddziel od białek.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy białka będą gotowe dodawaj do nich na przemian żółtka i cukier (do momentu jego rozpuszczenia).
Mąkę przesiej i wraz z kakao, orzechami i proszkiem do pieczenia dodaj do piany. Całość delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25- 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej przygotowane ciasto.
Piec przez 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu tzw. suchego drewnianego patyczka.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, należy wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do moment wystudzenia. Wyciągać z formy dopiero po wystudzeniu.
Rozkrój biszkopt na pól nasączając każdą z połówek kawą.
Masa czekoladowa:
Jajka dokładnie umyj w ciepłej wodzie.
Ubij je z cukrem na parze (na garnek z wrzącą wodą nałóż mniejszy garnek w którym ubijesz jajka).
Gdy uzyskasz puszysty kogel- mogel dodaj kakao. Pozostaw do wystudzenia.
W tym czasie masło utrzyj mikserem, bądź ręcznie.
Czekoladę roztop również na parze.
Gdy wcześniej przygotowany kogel mogel będzie zimny dodaj go wraz z czekoladą do masła.
Wszystko razem wymieszaj.
Na koniec dodaj kilka kropli spirytusu.
Masa chałwowa:
Żółtka utrzyj na parze z cukrem waniliowym, dodaj mąkę rozrobioną z zimnym mlekiem. Pozostaw na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania budyniu. Ostudź go ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Masło utrzyj tak jak w przypadku masy czekoladowej. Dodaj do niego ostudzony krem, pokruszoną chałwę i wszystko razem utrzyj.
Na spodnią część biszkopta wyłóż i równo rozsmaruj masę czekoladową.Na całą powierzchnię wyłóż bezy jedna koło drugiej.
Na bezy wylej ½ masy chałowej ( tak aby pokryć wszystkie bezy).
Przykryj drugą częścią biszkopta.
Pozostałą częścią masy chałowej przyozdób torta dookoła i posyp pozostałymi rozkruszonymi bezami.
I gotowe, smacznego!
Poznaj inne przepisy na wypieki na naszym blogu:
4 Komentarzy
- whtran
Klaudia – ja GO jadłem – z pewnością by Ci zasmakował !!!
- akita
Uwielbiam chałwę To coś dla mnie!
Mniam … z pewnością by mi zasmakował 🙂