Tort chałwowo-bezowy

Doskonały przepis na tort chałwowo-bezowy.

Z tego przepisu dowiesz się:
Jak przygotować masę czekoladową na tort?
W jakiej temperaturze piec biszkopt?
Jak przygotować masę chałwową na tort?

Przepyszny tort! Dzięki połączeniu kakaowo-orzechowego biszkopta przeplatanego dwoma masami czekoladową i chałwową oraz bezami jest jednym z najsłodszych przysmaków na naszym blogu. Swoją kremową konsystencją potrafi przekonać do siebie wiele osób, stając się obowiązkową pozycją pośród domowych przepisów.

 

Składniki na tort chałwowo-bezowy:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 35 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej tortowej
  • 10 dag orzechów włoskich- 5 dag mielonych, 5 dag siekanych
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do nasączenia 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niecałej szklance wody

Masa czekoladowa:

  • 2 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • Gorzka czekolada
  • Kostka masła

Masa chałwowa:

  • 30 dag chałwy
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szt. cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła

Dodatkowo:

  • 2 opakowania małych bez ( ok. 30 dag)

Przygotowanie:

Biszkopt:

Żółtka oddziel od białek.Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy białka będą gotowe dodawaj do nich na przemian żółtka i cukier (do momentu jego rozpuszczenia).

Mąkę przesiej i wraz z kakao, orzechami i proszkiem do pieczenia dodaj do piany. Całość delikatnie wymieszaj.

Tortownicę o średnicy 25- 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej przygotowane ciasto.

Piec przez 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu tzw. suchego drewnianego patyczka.

Gdy biszkopt będzie już gotowy, należy wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do moment wystudzenia. Wyciągać z formy dopiero po wystudzeniu.

Rozkrój biszkopt na pól nasączając każdą z połówek kawą.

Masa czekoladowa:

Jajka dokładnie umyj w ciepłej wodzie.

Ubij je z cukrem na parze (na garnek z wrzącą wodą nałóż mniejszy garnek w którym ubijesz jajka).

Gdy uzyskasz puszysty kogel- mogel dodaj kakao. Pozostaw do wystudzenia.

W tym czasie masło utrzyj mikserem, bądź ręcznie.

Czekoladę roztop również na parze.

Gdy wcześniej przygotowany kogel mogel będzie zimny dodaj go wraz z czekoladą do masła.

Wszystko razem wymieszaj.

Na koniec dodaj kilka kropli spirytusu.


Masa chałwowa:

Żółtka utrzyj na parze z cukrem waniliowym, dodaj mąkę rozrobioną z zimnym mlekiem. Pozostaw na małym ogniu ciągle mieszając aż do powstania budyniu. Ostudź go ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Masło utrzyj tak jak w przypadku masy czekoladowej. Dodaj do niego ostudzony krem, pokruszoną chałwę i wszystko razem utrzyj.

Na spodnią część biszkopta wyłóż i równo rozsmaruj masę czekoladową.Na całą powierzchnię wyłóż bezy jedna koło drugiej.

Na bezy wylej ½ masy chałowej ( tak aby pokryć wszystkie bezy).

Przykryj drugą częścią biszkopta.

Pozostałą częścią masy chałowej przyozdób torta dookoła i posyp pozostałymi rozkruszonymi bezami.

I gotowe, smacznego!

Poznaj inne przepisy na wypieki na naszym blogu:

0 from 4 Reviews

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *