Proste i szybkie przepisy kulinarne

Trufle czekladowe

UDOSTĘPNIJ
/ 1146 4

Pyszne i delikatne, rozpływające się w ustach trufle czekoladowe. Tych słodkości nie ominąłby raczej żaden amator słodyczy 🙂

trufle-czekoladowe 2

trufle-czekoladowe

Składniki:

Trufle:

  • 125 g czekolady mlecznej
  • 100 g pokruszonych biszkoptów
  • 1 łyżeczka masła
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki rumu białego

Polewa:

  • 1 szt. czekolady mlecznej
  • 1 szt. czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Zdejmij z ognia i kolejno dodawaj wiórka kokosowe, pokruszone biszkopty, rum oraz cukier puder.

Dobrze wymieszaj w celu połączenia wszystkich składników.

Z powstałej masy formuj małe kulki i delikatnie widelcem zanurzaj w rozpuszczonej wcześniej czekoladzie (gorzkiej lub mlecznej). Układaj na pergaminie. Możesz posypać je wiórkami czekoladowymi dla uzyskania lepszego efektu wizualnego.

4 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany