Uszka z grzybami

Przepis na doskonałe uszka z grzybami

Święta jak co roku w grudniu. Zanim nastaną wszyscy w ferworze przedświątecznych zmagań w kuchni napewno będą lepić uszka z grzybami ponieważ są one tradycyjną potrawą wigilijną, która wraz z barszczem czerwonym tworzą pyszne i kompletne danie. 

uszka z grzybami przepis

Uszka wigilijne z grzybami, barszcz oraz kompot z suszu traktuję jako obowiązkowe pozycje podczas kolacji wigilijnej. Przy pozostałych lubię eksperymentować. Wydaje mi się, że w związku z pewnymi tradycjami, które nabyłam od swoich rodziców to przyzwyczajenie do tych potraw jest szczególnie zakorzenione gdzieś wewnątrz mnie.

Z poniższego przepisu dowiesz się jak przygotować ciasto oraz farsz na uszka z grzybami. Nie jest to trudny przepis na uszka z grzybami więc spokojnie, każdy sobie poradzi. Skoro Pan domu umie je robić to każdy potrafi. A wierzcie musimy ich lepić ogromne ilości ponieważ wspomniany P.D.  jest mistrzem w zjadaniu uszek i mógłby śmiało wystąpić w jakimś konkursie jedzenia uszek na czas :).

uszka z grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 1- 2 szklanki zimnej wody

Farsz:

  • 160 g grzybów suszonych
  • 1 sucha bułka
  • 2- 3 średnie cebule
  • 2- 3 łyżki tłuszczu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Farsz na uszka z grzybami:

Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody i pozostaw na noc, a następnie gotuj je ok. 1 h w tej samej wodzie w której się moczyły. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce do mielenia o grubych oczkach. Bułkę namocz, odciśnij dokładnie w rękach i również zmiel- zagęści cały farsz. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj grzyby i bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz na uszka z grzybami smaż przez chwilkę po czym odstaw do wystudzenia.

Ciasto na uszka:

Mąkę przesiej przez sito. Następnie partiami dodawaj wrzątek energicznie mieszając mąkę nożem lub drewnianą łyżką. Kolejno wbij jajko i olej. Na sam koniec zagniatając wszystkie składniki dolewaj zimnej wody. Ciasto powinno być plastyczne tak aby dobrze się zlepiało. Podana ilość wody jest orientacyjna i zależy od wielkości jajka i łyżki z olejem dlatego, jeżeli uznacie za konieczne ograniczyć lub zwiększyć jej ilość to śmiało tak zróbcie. Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje. Jedną z nich pozostaw na stolnicy, pozostałe przykryj ściereczką, tak aby nie wysychało.

Rozwałkuj przygotowanego placka na 2- 3 mm, a następnie małą literatką wykrawaj kółka, bądź twórz z pasków kwadraciki. Na środek nałóż farsz ( wedle uznania), zegnij w pół, zlep brzegi, a na sam koniec złącz rogi.

Uszka wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj je do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Czas gotowania może zależeć od wielkości uszek, grubości ciasta oraz ilości farszu. Najlepiej wyjmij jedno i sprawdź.

Gdy chcesz przygotować uszka wcześniej, wystarczy jak po ich ulepieniu ułożysz je na deseczce (podsypanej mąką) jedno koło drugiego i włożysz do zamrażalnika. Gdy będą zamrożone pozbieraj je do woreczków. Zamrożone uszka z grzybami wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki i gotuj chwilkę dłużej niż świeże.

Inne przepisy, które mogą ci się przydać:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *