Waniliowe rogaliczki MINI

Waniliowe rogaliki to słodycz, która towarzyszy nam już od kilku lat podczas Świąt Bożego Narodzenia. Swoim wyjątkowym smakiem stanowią pyszne dopełnienie na świątecznym stole. Gorąco polecam.

Pani Domu

Składniki:

  • 28 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 7 dag cukru
  • Po 3 dag mielonych migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich tj. łącznie 9 dag
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 40 g cukru pudru z prawdziwa wanilia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru, żółtek i mielonych bakalii (tj. migdały, orzechy włoskie i laskowe) zagnieć ciasto wraz z szczyptą soli. Całe ciasto włóż do lodówki. Stopniowo po kawałku wyciągaj ciasto i formuj z niego malutkie rogaliki. Ciasto nie może stać w temperaturze pokojowej ponieważ się rozpuszcza.

Piecz przez 5 – 7 minut w 180 st. W zależności od ich wielkości. Ciepłe, złote ( ale nie gorące) wrzucaj do posypki przygotowanej z cukru pudru i wanilii. Przechowuj w metalowej puszce w papierowych serwetkach.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *