Waniliowe rogaliki to słodycz, która towarzyszy nam już od kilku lat podczas Świąt Bożego Narodzenia. Swoim wyjątkowym smakiem stanowią pyszne dopełnienie na świątecznym stole. Gorąco polecam.
Pani Domu
Składniki:
- 28 dag mąki
- 20 dag masła
- 7 dag cukru
- Po 3 dag mielonych migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich tj. łącznie 9 dag
- 2 żółtka
- 15 dag cukru pudru
- 40 g cukru pudru z prawdziwa wanilia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru, żółtek i mielonych bakalii (tj. migdały, orzechy włoskie i laskowe) zagnieć ciasto wraz z szczyptą soli. Całe ciasto włóż do lodówki. Stopniowo po kawałku wyciągaj ciasto i formuj z niego malutkie rogaliki. Ciasto nie może stać w temperaturze pokojowej ponieważ się rozpuszcza.
Piecz przez 5 – 7 minut w 180 st. W zależności od ich wielkości. Ciepłe, złote ( ale nie gorące) wrzucaj do posypki przygotowanej z cukru pudru i wanilii. Przechowuj w metalowej puszce w papierowych serwetkach.
a orzechy gdzie dodac? :D:D
Wszystkie mielone orzechy dodajemy do ciasta. Treść przepisu już uaktualniona 🙂