Proste i szybkie przepisy kulinarne

Waniliowe rogaliczki MINI

UDOSTĘPNIJ
/ 1079 2

Waniliowe rogaliki to słodycz, która towarzyszy nam już od kilku lat podczas Świąt Bożego Narodzenia. Swoim wyjątkowym smakiem stanowią pyszne dopełnienie na świątecznym stole. Gorąco polecam.

Pani Domu

Składniki:

  • 28 gad mąki
  • 20 dag masła
  • 7 dag cukru
  • Po 3 dag mielonych migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich tj. łącznie 9 dag
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 40 g cukru pudru z prawdziwa wanilia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru, żółtek i mielonych bakalii (tj. migdały, orzechy włoskie i laskowe) zagnieć ciasto wraz z szczyptą soli. Całe ciasto włóż do lodówki. Stopniowo po kawałku wyciągaj ciasto i formuj z niego malutkie rogaliki. Ciasto nie może stać w temperaturze pokojowej ponieważ się rozpuszcza.

Piecz przez 5 – 7 minut w 180 st. W zależności od ich wielkości. Ciepłe, złote ( ale nie gorące) wrzucaj do posypki przygotowanej z cukru pudru i wanilii. Przechowuj w metalowej puszce w papierowych serwetkach.

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany