Wegański mus czekoladowy
Mus czekoladowy z awokado – bez czekolady 🙂
Bardzo zdrowy, pyszny i prosty mus czekoladowy dla wegan. Do jego przygotowania nie użyłam jajek, czekolady, śmietany czy masła. Te składniki zastąpiłam pysznym awokado, bananem i miodem, które nadają mu słodyczy. Aby tego było mało cały mus czekoladowy wzbogaciłam dodatkiem masła orzechowego i kakao.
Mamy nadzieję, że prezentowany przepis przypadnie do gustu każdemu praktykującemu kuchnię wegańską. To są nasze początki w tym obszarze dlatego każdy komentarz czy opinia będzie niezwykle dla nas ważna. Dzięki temu nowe przepisy będą trafiały wprost w wasze upodobania. Tymczasem życzymy smacznego.
Składniki na mus czekoladowy bez jajek:
- 1 dojrzałe awokado
- 4 dojrzałe banany
- 80 g masła orzechowego w 100 % z orzeszków arachidowych
- 35 g naturalnego kakao
- 3-4 łyżeczki miodu
- szczypta soli morskiej
- dowolne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół, wyciągnij pestkę a miąższ pokrój na drobniejsze kawałki bezpośrednio do naczynia w którym wszystko będziesz blendować. Banana obierz ze skórki pozbywając się jego końcówek. Banana pokrój na drobniejsze paski do miseczki z awokado. Dodaj do tego pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę. Podawaj w ozdobnych szklaneczkach z ulubionymi owocami.
Powinno być WEGAŃSKI mus. Wegetarianie jedzą jajka.
Przepis ciekawy… do wypróbowania:)