Wegański mus czekoladowy

Mus czekoladowy z awokado – bez czekolady 🙂

Bardzo zdrowy, pyszny i prosty mus czekoladowy dla wegan. Do jego przygotowania nie użyłam jajek, czekolady, śmietany czy masła. Te składniki zastąpiłam pysznym awokado, bananem i miodem, które nadają mu słodyczy. Aby tego było mało cały mus czekoladowy wzbogaciłam dodatkiem masła orzechowego i kakao.  

Mamy nadzieję, że prezentowany przepis przypadnie do gustu każdemu praktykującemu kuchnię wegańską. To są nasze początki w tym obszarze dlatego każdy komentarz czy opinia będzie niezwykle dla nas ważna. Dzięki temu nowe przepisy będą trafiały wprost w wasze upodobania. Tymczasem życzymy smacznego. 

wegetariańśki mus czekoladowy

Składniki na mus czekoladowy bez jajek:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 dojrzałe banany
  • 80 g masła orzechowego w 100 % z orzeszków arachidowych
  • 35 g naturalnego kakao
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • szczypta soli morskiej
  • dowolne owoce do dekoracji

mus czekoladowy

Przygotowanie:

Awokado obierz ze skórki, przekrój na pół, wyciągnij pestkę a miąższ pokrój na drobniejsze kawałki bezpośrednio do naczynia w którym wszystko będziesz blendować. Banana obierz ze skórki pozbywając się jego końcówek. Banana pokrój na drobniejsze paski do miseczki z awokado. Dodaj do tego pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na jednolitą, gładką masę. Podawaj w ozdobnych szklaneczkach z ulubionymi owocami.

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

  • Weronika

    Powinno być WEGAŃSKI mus. Wegetarianie jedzą jajka.
    Przepis ciekawy… do wypróbowania:)

    • Pan i Pani domu

      Witaj Weroniko. We wpisie faktycznie wystąpił błąd. Słusznie zwróciłaś uwagę. Już poprawiliśmy, a na przyszłość będziemy bardziej zwracać uwagę. Pozdrawiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *