Proste i szybkie przepisy kulinarne

Woda – źródło życia

UDOSTĘPNIJ
/ 1156 0

Niejednokrotnie słyszałam wypowiadane zdania w stylu „nie lubię pić wody bo nie posiada smaku” lub „jest za mdła dla mnie”. Oczywiście do picia wody może przekonać się każdy ponieważ na rynku ich dostępność jest na tyle zróżnicowana, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo smak wody można wzbogacić dostępnymi w danym okresie warzywami lub owocami – już kilka plasterków lub całych owoców np. malin znacząco podnoszą jej smak.

Mineralwasser mit EiswürfelnZanim nadejdą upały dobrze jest wyrobić sobie nawyk ciągłego sięgania po wodę. Szczególnie w lecie podczas wysokich temperatur narażeni jesteśmy na odwodnienie i aby temu zapobiec warto często uzupełniać płyny.

woda3Woda to źródło życia. Bez niej człowiek, zwierzęta czy rośliny nie byłby w stanie przeżyć. Bierze udział w wielu procesach, a jej zawartość w organizmie wynosi od 70 do 90 % w zależności od wieku, płci oraz zawartości tłuszczu. Wpływa na sprawność zarówno umysłową jak i fizyczną. Pełni funkcję rozpuszczalnika i środka transportu, dzięki niej komórki organizmu są odżywiane i dostarczane są do nich składniki mineralne, a produkty przemiany materii oraz toksyny są transportowane do nerek po czym wydalane z organizmu. Odpowiedzialna jest za ciśnienie osmotyczne, jak również reguluje temperaturę ciała. Około ¾ ogólnej ilości wody jest zamknięta w komórkach, a poszczególne organy mają jej różną zawartość (mózg i muskuły 75% , wątroba 69%, 25% wody pozostająca na zewnątrz komórek przepływa przez krew i limfę).
Dziennie człowiek w trakcie mówienia i oddychania traci około 2,5 – 3 litrów wody. By jej bilans został zachowany należy uzupełniać niedobory wydalonej wody w większej ilości jak płyn, którego organizm został pozbawiony. Jeżeli nie zostanie to spełnione deficyt wody będzie negatywny i może dojść do dehydracji organizmu czyli odwodnienia. Ubytek 20% wody może spowodować nawet śmierć.
Długotrwałe pragnienie i niedobór wody może powodować wiele negatywnych skutków. Na początku możemy czuć zmęczenie, osłabienie, bóle głowy i migrenę. W późniejszej fazie może dość do obstrukcji, zaburzeń krążenia krwi, wysokiego ciśnienia, dysfunkcji nerek oraz zmniejszenia wydalania produktów przemiany materii co przyczynia się między innymi do powstawania otyłości.
Pragnienie jest spóźnionym sygnałem na ochotę uzupełniania płynów. Aby zachować równowagę w organizmie dorosły człowiek powinien wypijać minimum 1,5 l – 2 l wody dziennie. Pomimo iż większość osób zdaje sobie sprawę jak ważne jest regularne picie wody, większość osób ma błędne przyzwyczajenia. Drogocenny napój często zostaje zastąpiony napojami energetycznymi, słodzonymi, chemicznie barwionymi bądź wodą o chemicznym smaku np. cytrynowym. Natomiast jest wiele domowych sposobów aby urozmaicić jej smak. Dodatkiem podnoszącym smak wody może być plasterek cytryny, pomarańczy, kiwi, ogórka, kawałek mandarynki, truskawka czy malina.

Glass pitcher of water and glass on green background
Pij wodę i bądź zdrowy 🙂

 

Źródła:
http://s435931976.website-start.pl/encyklopedia-zdrowia/woda-w-ludzkim-organizmie/
http://www.stow-czystawoda.pl/publi17.php

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany