Proste i szybkie przepisy kulinarne

Zielony sos

UDOSTĘPNIJ
/ 2413 2

Smakowity, aromatyczny bardzo reprezentacyjny zielony sos dla tych którzy lubią mieć wiosnę i samo zdrowie na talerzu. Podstawą zielonego sosu jest zielona pietruszka. Im jest jej więcej tym lepiej.

DSC_0901

Składniki:

  • 3 pęczki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa z oliwek
  • Kilka kropel cytryny

Przygotowanie:

Na jedną porcję sosu wykorzystaj 3 pęczki drobno posiekanej pietruszki. Do tego dodaj po pół łyżeczki oregano, bazylii i tymianku. Jeżeli posiadasz świeże zioła śmiało zastąp nimi suszone. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 2- 3 ząbki), posól i popieprz. Całość zalej oliwą z oliwek- ponad 1 mm nad zieleniną. Na koniec dodaj kilka kropli cytryny (możesz zamienić na ocet winny, jabłkowy lub balsamiczny).

Zaletą zielonego sosu jest to iż przygotowuje się go wedle własnego smaku. Może być mniej lub bardziej pieprzny, słony bądź czosnkowy. Świetnie komponuje się z ciepłą bagietką, jak również z innym pieczywem jako prosta przystawka. Można go dodać do sałatki. Ja natomiast uwielbiam go z mozzarellą i pomidorami.

 

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany