Zupa krem z dyni

Obdarowani przez bliskich znajomych piękną, wielką dynią z przydomowego ogródka zobowiązani byliśmy aby zrobić coś pysznego. Tak oto powstała zupa krem z dyni – kremowa, puszysta z dodatkiem mleka i śmietany kremówki wzbogacona o aromat gałki muszkatołowej.

zupa-dyniowa

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1, 5 kg dyni ( już obranej)
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Dynie wymyj, obierz i pokrój w kostkę. Zalej bulionem warzywnym i mlekiem, a następnie postaw na wolnym ogniu. Posól i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i pietruszkę z bulionu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem zblenduj na gładką masę. Na sam koniec dolej śmietanę kremówkę i dopraw pozostałymi przyprawami.

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

  • elunia

    kaloryczna ta zupa ze smietana kremowa ,ja nie dale smietany i tez jest smaczne ale dodaje jeszcze kurkume

    • Pan i Pani Domu

      Witaj. Jak najbardziej śmietana zwiększa kaloryczność zupy, ale w naszym odczuciu podniosła smak całości. Obiecujemy, że przy następnej zupie dyniowej wypróbujemy twój sposób 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *