Zupa krem z dyni
Obdarowani przez bliskich znajomych piękną, wielką dynią z przydomowego ogródka zobowiązani byliśmy aby zrobić coś pysznego. Tak oto powstała zupa krem z dyni – kremowa, puszysta z dodatkiem mleka i śmietany kremówki wzbogacona o aromat gałki muszkatołowej.
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka
- 200 ml śmietany 30 %
- 1, 5 kg dyni ( już obranej)
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Dynie wymyj, obierz i pokrój w kostkę. Zalej bulionem warzywnym i mlekiem, a następnie postaw na wolnym ogniu. Posól i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę i pietruszkę z bulionu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko razem zblenduj na gładką masę. Na sam koniec dolej śmietanę kremówkę i dopraw pozostałymi przyprawami.
2 Komentarzy
- Pan i Pani Domu
Witaj. Jak najbardziej śmietana zwiększa kaloryczność zupy, ale w naszym odczuciu podniosła smak całości. Obiecujemy, że przy następnej zupie dyniowej wypróbujemy twój sposób 🙂
kaloryczna ta zupa ze smietana kremowa ,ja nie dale smietany i tez jest smaczne ale dodaje jeszcze kurkume