Domowy cukier waniliowy
Jak zrobić domowy cukier waniliowy w kilku prostych krokach?
Odpowiadamy na pytanie – jest to niezwykle proste! Aby przygotować cukier waniliowy w domu nie potrzebujesz posiadać żadnej sekretnej wiedzy. Wystarczy przygotować dwa składniki, połączyć i czekać aż przejdą smakiem.
Przygotowanie cukru waniliowego cechuje się kilkoma atutami. Po pierwsze wiesz co jesz. Po drugie domowym cukrem zastąpisz dostępne w sklepie sztuczne cukry wanilinowe. Po trzecie aromat i smak prawdziwej laski wanilii wzbogaci Twoje wypieki jak i świetnie nada się do posypania naleśników bądź racuchów. Będąc w posiadaniu takiego cukru można spokojnie przystąpić do wielkanocnych lub wigilijnych wypieków dzięki którym wasze przepisy nabiorą niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki:
- 2 laski wanilii
- 250 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Cukier wsyp do szklanego, szczelnie zamykanego słoika.
Laski wanilii przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona. Połącz je z cukrem.
Pustą wanilię podziel na 3 części i również wsadź do słoika.
Cukier jest gotowy do spożycia po 2 tygodniach.
Dodaj komentarz