Ciasto kakaowo-czekoladowe
Kakao i czekolada to wg. nas idealne połączenie. Tym bardziej jeżeli w takiej formie otrzymamy ciasto. Jeżeli również lubisz takie „słodkie” połączenia to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 3 dag kakao
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 dag czekolady mlecznej
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki aromatu rumowego
Do dekoracji:
- Czekolada mleczna
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Jajka dokładnie umyj, oddziel żółtka od białek. Czekoladę pokój nożem na drobne kawałki.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywna pianę. Masło osobno utrzyj na puch, a następnie dodaj żółtka i oba rodzaje cukru. Dolej aromat rumowy, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oba rodzaje mąki (przesiane przez sito), proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem wymieszaj i następnie połącz kolejno z ubitymi białkami oraz posiekaną czekoladą.
Do uprzednio przygotowanej formy (wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) przelej ciasto. Piecz je godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.
Kiedy ciasto wystygnie przygotuj polewę. Czekoladę stop w kąpieli wodnej i dolej do niej mleko. Gdy będzie płynna wylej ją na ciasto.
Dodaj komentarz