Snickers
Wielowarstwowy przekładaniec delikatnego ciasta ze słodką masą budyniową, który jest wykończony orzechowo-miodową pierzynką. Pyszne, aczkolwiek słodkie ciasto idealnie komponuje się z poranną kawą 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu sztucznego
- 2 łyżki mleka ciepłego
- 1 łyżeczka sody
Na wierzchnią warstwę:
- 20 dag orzechów włoskich grubo posiekanych
- 10 dag cukru
- 12 dag masła
- 2 łyżki miodu sztucznego
Na krem:
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 łyżka mąki pszennej
- 25 dag masła
- Pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj pokrojoną na drobne kawałki margarynę, cukier puder, jajka, miód, ciepłe mleko i sodę. Ze wszystkich składników zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na 3 równe części. Dwie z nich rozprowadź palcami w brytfance (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 º C na złoty kolor. Następnie napączuj mocnym naparem z herbaty.
Warstwa wierzchnia:
Wszystkie składniki warstwy wierzchniej włóż do naczynia i smaż na małym ogniu na złoty kolor. Gorące rozprowadź na 1 z 3 powstałych część ciasta (na tej, która będzie szła na wierzch) również rozprowadzonego w brytfance.
Krem:
Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkową łyżką mąki pszennej. Ostudź go ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki. Masło wraz z cukrem pudrem utrzyj na jednolita masę, a następnie połącz z zimnym budyniem. Tak powstałą masę podziel na dwie części i przekładaj z plackami.
Dodaj komentarz