Kasza gryczana – co warto o niej wiedzieć?
Kasza gryczana to niewątpliwie jedna z najbardziej lubianych i popularnych kasz. Często stanowi dodatek do drugiego dania lub jest jej głównym składnikiem jak np. w przypadku pierogów. Nie zaliczamy jej do zbóż w przeciwieństwie do kaszy jaglanej bądź manny. Kasza powstaje z łuskanych i prażonych nasion rośliny zwanej gryką, która kwitnie w okresie wakacyjnym (lipiec i sierpień).
Kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka o podobnej wartości do roślin strączkowych. Dostarcza białko o wysokiej wartości odżywczej (zdecydowanie przewyższa makaron, ryż i ziemniaki), a to wszystko dzięki zawartości lizyny i tryptofanu, którego nasz organizm sam nie wytwarza. Jest źródłem skrobi, która w naszym organizmie rozkłada się na glukozę potrzebną do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowym jej atutem jest duża zawartość kwasu foliowego, a także wapń, magnez, cynk, żelazo, potas i fosfor. Prócz składników mineralnych zawiera również witaminy- B1, B2, P i PP które są cenne dla układu nerwowego. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Śmiało mogą po nią sięgać osoby będące na diecie bezglutenowej ponieważ w swoim składzie nie zwiera glutenu.
Bogata w błonnik (100 g kaszy zawiera aż 5, 9 g), polecana jest osobom będącym na diecie i szczególnie dbającym o linię. Jest również rekomendowana osobom cierpiącym na zaburzenia jelitowe, zaburzenia układu krążenia czy z niedokrwistością. Pomaga obniżyć zły cholesterol we krwi.
W sklepach mamy dostępną:
- kaszę prażoną (paloną), mniej wartościową ponieważ podczas obróbki termicznej ginie cześć witamin.
- kaszę nieprażoną (niepaloną) o odcieniu zielonkawym
- kaszę grubą o różnych odcieniach brązu – od jasnego do ciemnego
- kaszę łamaną o biało-brązowym zabarwieniu
Jak prawidłowo przygotować kaszę gryczaną?
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- Sól
- Opcjonalnie masło lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem warto zapamiętać, że kaszę należy gotować na wolnym ogniu, w garnku o grubym dnie, koniecznie pod przykryciem. Przed gotowaniem kaszy nie płuczemy ponieważ podczas płukania chłonie ok. 10 % wody.
Do gotującej się wody (posolonej z dodatkiem oliwy oliwek lub masła) wsyp kaszę i gotuj około 15-20 minut do całkowitego wchłonięcia się wody.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i na kolejne 20 minut włóż go pod koc, pierzynę lub kołdrę i szczelnie opatul. Dzięki temu kasza wyjdzie idealnie sypka, bez pozostałości wody.
Tak gotuję zawsze bo tak nauczyła mnie mama i choć dzieci się śmieją, że „opatulam ją” w ciepły koc – to zawsze wszystkim bardzo smakuje. Pozdrawiam Forumowiczów .