Kurczak w gruszce
Dziś obiad na słodko. Wybór padł na gruszki, które świetnie komponują się z syropem klonowym. Tak przygotowany kurczak jest delikatny w smaku, kruchy i i idealnie miękki.
Składniki:
- 8x podudzie z kurczaka
- 5x łyżek syropu klonowego
- 4x gruszka
- 2-4x 50 ml białego wina
- 100 ml wrzątku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Dwie gruszki zblenduj i połącz z syropem klonowym. Opłukane podudzia posól i popieprz po czym zanurz w przygotowanej marynacie gruszkowej. Marynuj 12-14 godzin najlepiej nocą. Po tym czasie wyłóż wszystko do naczynia żaroodpornego lub blachy wyłożonej folią aluminiową , podlej wrzątkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodaj pozostałe 2 gruszki obrane i przekrojone na pół. Duś kolejne 30- 40 minut już bez przykrycia, od czasu do czasu obracając podudzia.
No Reviews
Dodaj komentarz