Kurczak z figami
Ostatnio na naszym stole rzadko gościł obiad w postaci dania mięsnego dlatego jak już jest to w wersji WOW. Ten przepis właśnie taki jest. WOW! Udka z kurczaka są idealnie kruche i soczyste o lekko słodkim smaku, a dopełnieniem całosci jest aromatyczny sos. Nic tylko palce lizać:)
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 3- 4 figi
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu ( warzywnego lub mięsnego)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz i majeranek
- 1 kieliszek likieru Cointreau
Przygotowanie:
Udka z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i odstaw na 30 minut. Następnie obsmaż je na oleju na dużym ogniu ciągle obracając. Podlej delikatnie gorącą wodą i duś ( na mniejszym już ogniu) pod przykryciem około 15- 20 minut.
Na suchej patelni skarmelizuj cukier aż do momentu jego ściemnienia. Dodaj masło, a gdy się rozpuści podlej gorącym bulionem i octem. Do całości przełóż udka, duś je ciągle obracając przez kolejne 20 minut. W trakcie tych 20 minut przekrój na pół figi i dodaj je do mięsa na około 5 minut (na taki czas by się nie rozpadały – gdy będą już gotowe przełóż na talerz). W tym czasie powinno odparować Ci większość sosu. Na sam koniec podlej likierem i duś jeszcze przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Podawaj z ziemniaczkami puree.
Dodaj komentarz