Rogaliki marcepanowe
Idealne na osłodzenie weekendu rogaliki marcepanowe. Miękkie ciasteczka w połączeniu ze słodką polewą sprawią przyjemność nie jednemu smakoszowi.
Składniki:
- 20 dag masy marcepanowej
- 22 dag mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ¼ fiolki migdałowego aromatu do ciast
- 35 dag cukru pudru
- 10 dag miękkiego masła
- 5łyżek rumu
Przygotowanie:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Pośrodku zrób wgłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj aromat migdałowy i wsyp 10 dag cukru pudru. Na brzegach ułóż kawałki pokrojonego marcepanu i masła. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto. Następnie owiń je ściereczką i wstaw do lodówki na 2 h.
Gdy już minie czas chłodzenia z ciasta formuj małe rogaliki.
Rogaliki piecz na blasze wyłożonej pergaminem w 180 stopniach przez około 8- 10 min. do uzyskania złotego koloru. Czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od wielkości rogalików.
Do przygotowania polewy utrzyj 25 dag cukru pudru z rumem i 2 łyżkami wody. Otrzymaną mieszanka wysmaruj upieczone rogaliki. Na koniec możesz je udekorować tartą czekoladą.
Wspaniale,jestem wielbicielka marcepana i rogalikow.Pozdrawiam.