Babka „piwosza”. Babka z piwem.
Już za tydzień Wielka Niedziela. Zastanawialiście się nad Świątecznymi wypiekami? Macie już gotową listę czy może znajdzie się jeszcze miejsce na Babkę „Piwosza” (babka z piwem)?
Składniki:
- 4 jajka
- Sól
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 1 szklanka piwa
- Cukier puder
- Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawaj na przemian do piany żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj stopniowo przesiewając przez sitko mąkę i proszek do pieczenia (w międzyczasie delikatnie mieszaj) .
Masło rozpuść i ostudzoną dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Na sam koniec dodaj piwo. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C i przez około 1h. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wbijając w środek drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu jest suchy, to jest to znak że babka jest już upieczona.
Wyjmij z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Dodaj komentarz