Babka wielkanocna z kawałkami czekolady

Babka wielkanocna, przepis na wariant z kawałkami czekolady

Oddajemy w Wasze ręce przepis na pyszną babkę wielkanocną. Tym razem  jest to babka z kawałkami czekolady. Atutem gotowej babki jest jej pyszny smak jednak posiada też mały minus – czasami lubi wyjść zakalcowata co nie ujmuje jej smaku 🙂

Z tego przepisu dowiesz się:

  • Jak przygotować babkę wielkanocną z kawałkami czekolady
  • Jakich składników potrzebujesz na przygotowanie babki wielkanocnej?
  • W jakiej temperaturze najlepiej jest upiec babkę z kawałkami czekolady?
babka wielkanocna z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 tabl. mlecznej czekolady
  • tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy

Babka wielkanocna – przygotowanie:

Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli razem wymieszaj następnie rozpuść kostkę masła i pozostaw do wystudzenia. Kiedy ostygnie dodaj do reszty składników, wbij jajka i dodaj mleko, następnie wszystko wymieszaj za pomocą miksera na gładkie, jednolite ciasto.

Czekoladę połam na małe kawałki i dodaj do ciasta po czym raz jeszcze całość wymieszaj drewnianą łyżką.

Formę (my wykorzystaliśmy formę 22 cm) natłuść np. margaryną i posyp bułką tartą po czym wlej do niej wcześniej przygotowaną masę uzupełniając 3/4 formy.

Babkę wielkanocną wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika, a następnie piecz ok. 45 min. w 180 ° C.

Inne przepisy wielkanocne:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *