Barszcz ukraiński
Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński
Barszcz czerwony w wydaniu ukraińskim to kompletnie inne danie niż doskonale nam znany barszcz czerwony. Barszcz ukraiński jest bardzo syty i swobodnie jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Wszystko za sprawą tego, że składniki wykorzystane podczas jego gotowania są jego nieodłączną częścią. W związku z tym kawałki kurczaka, buraków czy też pozostałych warzyw wchodzących w skład przygotowania tego barszczu ukraińskiego są jego częścią i to właśnie one go charakteryzują. Sprawdźcie, przetestujcie i podzielcie się swoją opinią. Uwaga! Jego smak uzależnia 🙂
Z nowinek, którymi chcielibyśmy się jeszcze z wami podzielić to informacja dotycząca tego co charakteryzuje prawdziwy barszcz ukraiński. Są to czosnek oraz małe bułeczki (pampuszki) polane sosem czosnkowym.
Składniki:
- 3 buraki średniej wielkości
- 2 udka z kurczaka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- ćwiartka kapusty
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek koncentratu buraczanego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Kilka kropli soku z cytryny
- Sól
Przygotowanie:
Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.
Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Do wywaru dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.
Marchewkę, pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach oleju. Chłodne buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj między czasie wywarem z wcześniej ugotowanego buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do wywaru mięsnego.
Do całości dodaj koncentrat buraczany i pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane mięso z udek (bez skóry). Dopraw solą i sokiem z cytryny.
Gotowy barszcz ukraiński jedz zawsze gorący.
Dodaj komentarz