Barszcz ukraiński

Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński

Barszcz czerwony w wydaniu ukraińskim to kompletnie inne danie niż doskonale nam znany barszcz czerwony. Barszcz ukraiński jest bardzo syty i swobodnie jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Wszystko za sprawą tego, że składniki wykorzystane podczas jego gotowania są jego nieodłączną częścią. W związku z tym kawałki kurczaka, buraków czy też pozostałych warzyw wchodzących w skład przygotowania tego barszczu ukraińskiego są jego częścią i to właśnie one go charakteryzują. Sprawdźcie, przetestujcie i podzielcie się swoją opinią. Uwaga! Jego smak uzależnia 🙂

barszcz ukraiński

Z nowinek, którymi chcielibyśmy się jeszcze z wami podzielić to informacja dotycząca tego co charakteryzuje prawdziwy barszcz ukraiński. Są to czosnek oraz małe bułeczki (pampuszki) polane sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 3 buraki średniej wielkości
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • ćwiartka kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.

Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Do wywaru dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.

Marchewkę, pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach oleju. Chłodne buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj między czasie wywarem z wcześniej ugotowanego buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do wywaru mięsnego.

Do całości dodaj koncentrat buraczany i pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane mięso z udek (bez skóry). Dopraw solą i sokiem z cytryny.

Gotowy barszcz ukraiński jedz zawsze gorący.

Sprawdź również inne przepisy na zupy dostępne na naszym blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *