Burger z kurczakiem z sałatką coleslaw i fenkułem
Przepis na burgery z kurczakiem z sałatką coleslaw i fenkułem
Zawsze na początku roku staramy się z Panią domu zaplanować o czym będziemy pisać na przestrzeni kolejnych miesięcy. Zawsze przygotowując się do planowania przemierzamy internety w celu wyszukania treści i inspiracji, które mogą Was zainteresować. Tym razem natrafiliśmy na stronkę typu „must see” czyli taką, którą musicie obowiązkowo zobaczyć. Dlaczego? Jest to potężne źródło inspiracji z zakresu trendów, stylu życia, designu czy też ogólnych porad.
Magazyn Westwing bo to o nim mowa podsunął nam do przetestowania trzy przepisy na burgery:
- Kurczakowy burger z sałatką coleslaw z fenkułem
- Burger wegetariański
- Klasyczny burger z serem pleśniowym i pancettą
Przez najbliższe trzy tygodnie będziemy testowali wymienione powyżej przepisy zaczynając już dzisiaj od kurczakowego burgera z sałatką coleslaw z fenkułem.
Na stronie Westwingu można znaleźć również wiele ciekawych okazji cenowych na unikalne produkty. Czasami zaopatrujemy się u nich ponieważ pojawiające się tam przeceny są naprawdę zachęcające do zakupów. Zawsze aktualne oferty znajdziecie tutaj.
(Dla 4 osób)
Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
Hummus:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 – 2 łyżki pasty tahini
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
- mielony kmin rzymski
- 1 – 2 łyżki oliwy
Burgery:
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 2 małe marchewki
- 1 seler naciowy
- sok z 1 pomarańczy
- 4 – 5 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 filety z piersi kurczaka, po 130 g każdy
- 4 liście sałaty
- 4 bułki z sezamem
Przygotowanie:
Ciecierzycę wysyp na durszlak i opłucz wodą (zimną) po czym blenduj do momentu otrzymania gładkiej masy. Do otrzymanej masy dodaj posiekany czosnek, sól, pastę tahini, sok z cytryny, kmin i oliwę.
Fenkuła, marchewki i seler naciowy obierz i pokrój w cienkie plastry. Do plastrów dodaj sok pomarańczowy z 3 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Umytego fileta z kurczaka osusz i smaż z każdej strony 4 minuty na pozostałej oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Przekrojone bułki posmaruj humusem. Na dolnej połówce połóż na nie liście sałaty, pierś z kurczaka i sałatkę warzywną. Całość przykryj górną połówką bułki.
burgery z kurczaka gotowe! Smacznego!
Blog kulinarny poleca również:
2 Komentarzy
- Arkadiusz
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Pychota 😀