Cannelloni – makaronowe rurki z mięsem

Znudził się Wam standardowy makaron? Szukacie czegoś innego? Skosztujcie cannelloni z mięsem! Makaronowe rurki z mięsem są ciekawą pozycją urozmaicającą codzienne menu.

cannelloni z mięsem

Składniki:

  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 pęczki bazylii
  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 pomidory ( duże)
  • Łyżka przecieru pomidorowego ( domowej roboty)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • Mielona słodka papryka
  • Opakowanie makaronowych rurek Cannelloni
  • Ser Grana Padano lub Parmezan – 10- 15 dag

Przygotowanie:

Na początku przygotuj farsz do rurek. Do mięsa wbij jajko, dosyp połowę uprzednio posiekanej bazylii, bułkę tartą oraz 1/3 porcji cebuli i czosnku. Mięso przypraw odpowiednio do smaku- solą, pieprzem i papryką. Przygotowanym nadzieniem napełnij rurki Canelloni.

Pamiętaj, że zanim zaczniesz napełnić makaron farszem, delikatnie obgotuj po kolei każdą sztukę i od razu nakładaj do niej mięso tak aby ścianki się nie pozlepiały.

Przygotuj sos pomidorowy- obierz cebulę i czosnek . Oba warzywa pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pozostałą cebulę i czosnek. Dodaj świeże pomidory , przecier pomidorowy, podlej delikatnie wodą. Podgrzewaj do momentu, aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień i delikatnie duś jeszcze przez 10- 12 minut. W tym czasie sos powinien się odpowiednio zagęścić.

Pozostałą bazylię wrzuć do gotowanego sosu pomidorowego. Połowę wlej do naczynia żaroodpornego. Na to ułóż makaron z mięsem i zalej pozostałym sosem. Zamknij naczynie i włóż do nagrzanego do 200 stopni. piekarnika. Piecz około 30 minut, ściągnij pokrywkę, posyp serem Grana Padano i zapiekaj jeszcze przez 5- 10 minut.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *