Cheeseburger w stylu domowym

Chcielibyśmy zaprezentować Wam domową alternatywę dla fast foodów. Posiłkując się poniższym przepisem stworzycie pysznego i jednocześnie bardzo sycącego burgera. Mowa oczywiście o cheeseburgerze.

Cheesburger-w-stylu-domowym

Składniki (na 1 cheeseburgera):

  • 120 -130 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 bułka hamburgerowa
  • 4 plasterki sera topionego (najlepiej firmy Hochland)
  • 2-3 plasterki pomidora
  • odrobinę kapusty pekińskiej
  • majonez
  • olej do smażenia (możecie zrezygnować z niego jeżeli upieczecie mięso w piekarniku)
  • sól i pieprz (dla chętnych)

Przygotowanie:

Mięso ugnieć ręką aby uzyskało bardziej zwartą konsystencję. Uformuj je w okrąg na szerokość bułki. Nie sól! Na rozgrzaną patelnię z wykorzystaniem oleju połóż swój kawałek mięsa. Smaż po ok. 2-3 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia rozkrojoną bułkę połóż na patelni w celu podgrzania.

Kiedy mięso będzie usmażone możesz je posolić i popieprzyć. My akurat nie dodajemy tych przypraw do mięsa ponieważ uważamy to za zbędne przy tym burgerze.

Dolną część bułki posmaruj majonezem wedle upodobania. Posyp ją poszatkowaną kapustą i delikatnie przygnieć. Na wierzch połóż dwa plasterki serka. Później mięso i raz jeszcze ser. Pomidora ułóż na górnej warstwie sera. Na koniec całość przykryj wierzchnią częścią bułki (wcześniej posmarowaną majonezem).

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *