Ciasto kasztanowe

Podobno same kasztany najlepiej smakują w Paryżu na placu Pigalle. Wprawdzie kasztan to owoc jesieni ale dostałam kilogram mąki z tego właśnie owocu i postanowiłam czym prędzej ją wykorzystać. Tak upiekłam ciasto kasztanowe. W smaku wyszło delikatne i lekko słodkie. Dużą zaletą tego ciasta jest to, że nie zawiera glutenu i śmiało mogą go jeść osoby uczulone.

ciasto_kasztanowe

Składniki:

  • 450 g mąki kasztanowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 85 g cukru kryształu
  • 1 łyżka miodu
  • 120 g oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drożdży rozrobionych w 1 łyżce jogurtu naturalnego
  • 3-4 szt. jabłek Szara Reneta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (prócz jabłek) włóż do naczynia i połącz mikserem na gładką i jednolitą masę. Na sam koniec dodaj pokrojone w plasterki jabłka. Piecz w 180 st. C przez 45 minut.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *