Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i kozim serem
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i kozim serem – przepis.
Sezon na świeże warzywa, prosto z ogrodu zbliża się dużymi krokami. A wraz z sezonem nadejdzie czas na totalne szaleństwo w kuchni. Na nowo odkrywać będziemy smak poszczególnych warzyw i owoców.
W trakcie oczekiwania na zbiory prezentujemy przepis uwielbiany przez dzieci i dorosłych w naszej rodzinie. Cukinia nadziewana bo to o niej mowa tym razem z nadzieniem w postaci kaszy jaglanej (która ostatnimi czasy stała się królową wsród kasz) oraz kozim serem. Gotowe danie smakuje wyśmienicie, jest lekkie i śmiało możemy potraktować je jako dietetyczne.
Składniki:
- 2 cukinie
- czerwona papryka
- 1 pomidor
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- opakowanie twardego sera koziego
- suszony tymianek i oregano
Przygotowanie:
Kaszę wypłucz na sitku pod ciepłą bieżącą wodą.
Do wrzącej wody wrzuć kaszę w proporcji 2:1, czyli 1,5 szklanki wody na 3/4 szklanki kaszy. Gotuj ją około 15- 20 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę. Ja zawsze kosztuję kaszę w celu sprawdzenia czy już jest dobra. Jeżeli jest miękka, to przykryj garnek i odstaw.
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wytnij środek, tak aby powstały łódeczki. Delikatnie posmaruj środek oliwą. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę do dwóch oliwy, wrzuć pomidory oraz drobno posiekany miąższ cukinii. Smaż kilka minut i dodaj pokrojoną na drobno paprykę trzymając całość na ogniu jeszcze przez kilka minut. Warzywa wymieszaj z kaszą, dopraw solą, pieprzem i ziołami wedle własnego smaku. Do całości dodaj posiekaną natkę pietruszki i kozi ser starty na grubej tarce. Cały farsz dokładnie wymieszaj.
Wypełnij nim przygotowane wcześniej łódeczki, ułóż na blaszce, przykryj folią aluminiową i piecz około 20- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C.
P.S. Farszu wychodzi bardzo dużo. Pozostałym farszem można wypełnić np. paprykę.
Dodaj komentarz