Czosnek w oliwie

Czosnek – jego zdrowotne właściwości pozytywnie wpływają na nasze zdrowie natomiast walory smakowe świetnie podnoszą smak przyrządzanych potraw. Wspólnie z oliwą tworzą idealne połączenie jakiego nie uzyskacie stosując je osobno.

czosnek w oliwie

przepis na czosnek w oliwie

Składniki:

  • Słoiczek – ok. 200 ml
  • Czosnek – 1 główka
  • Oliwa z oliwek (do wypełnienia słoiczka)
  • Siekany koperek – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Do słoiczka włóż obrane ząbki czosnku. Zasyp koperkiem. Całość zalej oliwą z oliwek.
Czosnek najlepiej zacząć stosować dopiero po 48 godzinach po zalaniu oliwą.

5 Comments

  • whtran

    uwielbiam czosnek pod każdą postacią !!!

  • golem

    A czy trzeba pasteryzowac?

    • Pan i Pani Domu

      Witaj! Czosnek możesz spożywać na 2 sposoby. Jako świeży po zalaniu oliwą z oliwek po upływie ok. 48h. Wtedy czosnek jest twardszy. Możesz również dokonać jego pasteryzacji tylko w jej procesie czosnek stanie się miękki. Jeżeli planujesz wykorzystać go szybko sugerujemy pierwszą opcję. Jeżeli pragniesz zrobić zapasy, wybierz pasteryzację.

  • szymal

    Zrobiłem czosnek w oliwie według Waszego przepisu nie pasteryzowałem i otwarłem go dopiero po tygodniu. Oliwa zrobiła się taka jakby była nasycona CO2 i od razu zaczęła buzować. Czy to normalne zjawisko? Czy gdybym pasteryzował nie byłoby tego? Jeśli pasteryzować to jak?

    • Pan i Pani Domu

      Witaj „szymal” na blogu. Pierwszy raz się spotykamy z takim problemem, ale postaramy się pomóc. Mamy pewną teorię czemu tak się mogło stać. Czasami czosnek puszcza zielone odrosty kiedy przerasta (należy je usunąć ponieważ są w pewien sposób toksyczne). Możliwe, że właśnie one spowodowały wytworzenie się takiego zjawiska, o którym piszesz. Niektórzy w naszej rodzinie przechowują czosnek w lodówce. My akurat trzymamy na wierzchu i również nie mamy z nim problemów. Możesz zawsze pasteryzować, natomiast my nigdy tego nie robimy i czosnek w naszym przypadku trzyma się bardzo długo. Daj znać czy następny wyszedł tak jak powinien. Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *