Gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami
Kochamy potrawy tradycyjne! Do niedawna wydawało nam się, że dobre gołąbki może przygotować tylko babcia. Po pierwszej, samodzielnej próbie z wykorzystaniem „sekretnej, babcinej receptury” zmieniamy zdanie. Nasze są równie smaczne i dobrze wyglądają. Oceńcie sami 🙂
Składniki:
- 30 dag suszonych grzybów
- 3 duże cebule
- 1 bardzo duża kapusta (około 20 dużych listków na same gołąbki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (my użyliśmy łopatki wieprzowej)
- 2-3 torebki ryżu białego
- Sól, pieprz
- 1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij i wydrąż cały głąb (najlepiej łyżką) włóż do garnka z wrzącą wodą i pojedynczo wyciągaj odchodzące, miękkie już liście. I tak konsekwentnie co kilka minut. Z każdego liścia wytnij zgrubiały nerw.
Ryż ugotuj. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Grzybki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę lub do momentu, aż będą miękkie. Odsącz z wody i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ryż, cebulę, grzyby i mięso dokładnie wymieszaj i wyrób dłonią. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Farsz nakładaj na największe liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwijały, składaj najpierw boki liści do środka, a następnie szczelnie zawijaj.
Dno garnka wyłóż mniejszymi, pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym naczyniu przygotuj bulion i zalej nim gołąbki. Duś je na wolnym ogniu od 1h-2h w zależności od wielkości gołąbków i wieku kapusty. W razie potrzeby podlewaj gorącą wodą tak aby się nie przypaliły.
Gołąbki będą gotowe kiedy kapusta jest miękka.
Dodaj komentarz