Gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami

Kochamy potrawy tradycyjne! Do niedawna wydawało nam się, że dobre gołąbki może przygotować tylko babcia. Po pierwszej, samodzielnej próbie z wykorzystaniem „sekretnej, babcinej receptury” zmieniamy zdanie. Nasze są równie smaczne i dobrze wyglądają. Oceńcie sami 🙂

 

 

Składniki:

  • 30 dag suszonych grzybów
  • 3 duże cebule
  • 1 bardzo duża kapusta (około 20 dużych listków na same gołąbki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (my użyliśmy łopatki wieprzowej)
  • 2-3 torebki ryżu białego
  • Sól, pieprz
  • 1,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij i wydrąż cały głąb (najlepiej łyżką) włóż do garnka z wrzącą wodą i pojedynczo wyciągaj odchodzące, miękkie już liście. I tak konsekwentnie co kilka minut. Z każdego liścia wytnij zgrubiały nerw.

Ryż ugotuj. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Grzybki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę lub do momentu, aż będą miękkie. Odsącz z wody i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ryż, cebulę, grzyby i mięso dokładnie wymieszaj  i wyrób dłonią. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Farsz nakładaj na największe liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwijały, składaj najpierw boki liści do środka, a następnie szczelnie zawijaj.

Dno garnka wyłóż mniejszymi, pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym naczyniu przygotuj bulion i zalej nim gołąbki.  Duś je na wolnym ogniu od 1h-2h w zależności od wielkości gołąbków i wieku kapusty. W razie potrzeby podlewaj gorącą wodą tak aby się nie przypaliły.

Gołąbki będą gotowe kiedy kapusta jest miękka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *