Gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami

Kochamy potrawy tradycyjne! Do niedawna wydawało nam się, że dobre gołąbki może przygotować tylko babcia. Po pierwszej, samodzielnej próbie z wykorzystaniem „sekretnej, babcinej receptury” zmieniamy zdanie. Nasze są równie smaczne i dobrze wyglądają. Oceńcie sami 🙂

 

 

Składniki:

  • 30 dag suszonych grzybów
  • 3 duże cebule
  • 1 bardzo duża kapusta (około 20 dużych listków na same gołąbki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (my użyliśmy łopatki wieprzowej)
  • 2-3 torebki ryżu białego
  • Sól, pieprz
  • 1,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij i wydrąż cały głąb (najlepiej łyżką) włóż do garnka z wrzącą wodą i pojedynczo wyciągaj odchodzące, miękkie już liście. I tak konsekwentnie co kilka minut. Z każdego liścia wytnij zgrubiały nerw.

Ryż ugotuj. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Grzybki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 1 godzinę lub do momentu, aż będą miękkie. Odsącz z wody i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ryż, cebulę, grzyby i mięso dokładnie wymieszaj  i wyrób dłonią. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Farsz nakładaj na największe liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwijały, składaj najpierw boki liści do środka, a następnie szczelnie zawijaj.

Dno garnka wyłóż mniejszymi, pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym naczyniu przygotuj bulion i zalej nim gołąbki.  Duś je na wolnym ogniu od 1h-2h w zależności od wielkości gołąbków i wieku kapusty. W razie potrzeby podlewaj gorącą wodą tak aby się nie przypaliły.

Gołąbki będą gotowe kiedy kapusta jest miękka.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *