Indyk w sosie śmietanowo- marchewkowym

Delikatny filet z indyka w sosie śmietanowo-marchewkowym. Słodki smak sosu został uzyskany za pomocą pysznego warzywa w postaci marchewki. Dodatkowej nuty wyjątkowości dodaje mój ulubiony serek mascarpone. Danie nadaje się również dla matek karmiących.

indyk-w-sosie-smietanowo-marchewkowym-1 indyk-w-sosie-smietanowo-marchewkowym-2

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z indyka *
  • 800 ml wody
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki serka mascarpone
  • 3 łyżeczki śmietany 18 %
  • Koperek – opcjonalnie

* Filet z indyka można zastąpić filetem z kurczaka bądź innym mięsem np. z szynki wieprzowej lub cielęcej w formie pulpecików.

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej wcześniej wymytą, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Cały wywar lekko posól, dodaj masło. Mięso pokrój na dwie równe części i połóż na rozgrzaną na patelni oliwę. Obsmaż delikatnie z każdej strony tak by mięso się ścięło. Następnie wrzuć je do marchewki. Gotuj na lekkim ogniu około 1h (aż indyk będzie miękki).

Gdy mięsko będzie już gotowe dodaj do całości śmietanę wcześnie zahartowaną wywarem marchewkowym i serek mascarpone. Następnie dodaj mąkę (rozrób wcześniej z 2 łyżeczkami zimnej wody i kilkoma łyżeczkami wywaru). Na koniec dopraw solą według smaku.

Podawaj z połówkami ziemniaków z dodatkiem masła i koperku.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *