Kacze piersi z wiśniami
Przepis na kacze piersi z wiśniami to dość spontaniczny podbój kuchni:) Przeglądając zamrażalnik, a konkretnie w trakcie rozmrażania lodówki natkełam się na mrożone wiśnie, a w pamięci miałam obraz październikowego wydania „Moje smaki życia” w którym przedstawiony był własnie ten przepis. No może nie konktretnie. Nie byłabym sobą gdybym go troszeczkę nie zmodyfikowała. I w taki oto sposób po zakupie kaczych piersi powstała prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki:
- 3 kacze piersi
- 1 szklanka pół wytrawnego wina czerwonego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 200 g wiśni bez pestek
- 20 szt. wiśni z nalewki
- 3 łyżki śmietany 30 %
- 3 łyżki mąki rozrobionej w zimnej wodzie
- 3 łyżeczki cukru
- Só morskal, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Kacze piersi ogrzej w temperaturze pokojowej.
Piersi ponakłuwaj widelcem od strony skóry. Oprusz solą i pieprzem z obu stron i smaż około 10 minut na suchej patelni skórką do dołu do momentu jej zbrązowienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego nagrzanego wraz z piekarnikiem do 180 º C i piecz kolejne 10 minut.
W tym czasie na patelnię z tłuszczem wlej wino i gotuj, aż ilość zmiejszy się do połowy. Następnie dolej bulion i duś wszystko przez 20- 30 minut. Po tym czasie dodaj wiśnie i duś jeszcze przez 5 mniut. W tym czasie wlej śmietanę, dodaj cukier i rozrobioną mąkę.
Inspiracja/ Źródło przepisu: Gazeta Moje smaki życia Nr 10 (35) październik 2015
Wspaniały przepis, właśnie takiego szukałam, dziękuję.