Karmelowe serduszka
Przepis na ciasteczka w wersji dla zakochanych. Połączenie kruchych ciasteczek z orzeszkami ziemnymi w karmelowej polewie.
Składniki:
- 30 dag mąki
- ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 8 dag cukru
- Szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- Polewa orzechowa:
- 20 dag cukru
- 2 łyżki masła
- 15 dag obranych niesolonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, szczyptę soli, kakao i jajko. Składniki wyrób na gładkie ciasto. Włóż do lodówki na 1 h. ( owiń je szczelnie folią, tak aby nie dostały się do niego pozostałe zapachy :-).
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremki w kształcie serduszka wytnij ciastka. Ciasteczka przedstawione na zdjęciu wykrawałam foremką o długości- 4,5 cm.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Ciasteczka umieść na wyłożonej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 7- 10 minut ( w zależności, jaką grubość ciasta uzyskasz po rozwałkowaniu- im cieńsze tym krócej).
Polewa orzechowa:
Na patelnie wsyp cukier, wlej 50 ml. Gorącej wody i poczekaj aż się rozpuści i skarmelizuje. Podczas karmelizacji postaraj się nie mieszać, aż do momentu bulgotania. Po uzyskaniu złocistego koloru, dodaj masło, i dalej gotuj na małym ogniu. Całość zagotuj, a na koniec wrzuć orzeszki. Dokładnie wymieszaj.
Na serduszka nakładaj orzeszki w karmelu.
Ciastka najlepiej smakują na drugi dzień.
Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta Bella 24/2003
pyszniutkie