Makaron ze szparagami i kurczakiem
Przepis na makaron ze szparagami z dodatkiem kurczaka w sosie śmietanowym
Z tego przepisu dowiesz się:
Jak przygotować makaron penne z kurczakiem i szparagami?
Jak gotować szparagi?
Składniki na penne ze szparagami i kurczakiem:
- makaron penne (lub inny jeżeli nie posiadasz penne)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 pęczek szparag (zielone szparagi)
- 1 pęczek koperku
- 350 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki masła ( najlepiej aby było klarowane)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak przygotować makaron z kurczakiem i szparagami?
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na niewielkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe nóżki.
Wstaw pionowo do wysokiego garnka z wodą tak, aby główki wystawały nad powierzchnię. Gotuj przez około 4 minuty. Wyciągnij je z wody ( nie wylewaj jej- będzie Ci potrzebna do podlania sosu). Łodygi szparag pokrój w plasterki zostawiając w całości łebki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i włóż przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka. Podsmaż przez kilka minut, mieszając tak aby mięso ścieło się z każdej strony. Dodaj cebulę, a gdy stanie się szklista dodaj szparagi. Podlej około 0,5 do 1 szklanki wody spod szparag i duś przez kilka kolejnych minut. Na koniec wlej śmietanę, dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu z liściem laurowym. Ugotowany, odcedzony makaron połącz z sosem.
Kocham makaron w każdej postaci 😉