Makaron ze szparagami i kurczakiem

Przepis na makaron ze szparagami z dodatkiem kurczaka w sosie śmietanowym

Z tego przepisu dowiesz się:
Jak przygotować makaron penne z kurczakiem i szparagami?
Jak gotować szparagi?

makaron ze szparagami

Składniki na penne ze szparagami i kurczakiem:

  • makaron penne (lub inny jeżeli nie posiadasz penne)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szparag (zielone szparagi)
  • 1 pęczek koperku
  • 350 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki masła ( najlepiej aby było klarowane)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,  świeżo mielony pieprz

Jak przygotować makaron z kurczakiem i szparagami?

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na niewielkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Koperek posiekaj. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe nóżki.

Wstaw pionowo do wysokiego garnka z wodą tak, aby główki wystawały nad powierzchnię. Gotuj przez około 4 minuty. Wyciągnij je z wody ( nie wylewaj jej- będzie Ci potrzebna do podlania sosu). Łodygi szparag pokrój w plasterki zostawiając w całości łebki.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i włóż przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka. Podsmaż przez kilka minut, mieszając tak aby mięso ścieło się z każdej strony. Dodaj cebulę, a gdy stanie się szklista dodaj szparagi. Podlej około 0,5 do 1 szklanki wody spod szparag i duś przez kilka kolejnych minut. Na koniec wlej śmietanę, dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu z liściem laurowym. Ugotowany, odcedzony makaron połącz z sosem.

Inne przepisy na pyszne makarony na naszym blogu:

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *